De beveiligingsinstallateur in de jaren 2022-2025
Dat was de titel van het openingscongres van het FireSafety & Security Event, dat woensdag om 10:00u van start ging. Zeven deskundigen uit verschillende disciplines vertelden waar beveiligingsinstallateurs de komende jaren zoal mee te maken krijgen. Het ging zeker niet alleen om techniek.
“Er gaat veel veranderen”, voorspelde voorzitter Boele Staal van de Federatie Veilig Nederland. “De techniek zal steeds meer mogelijkheden bieden, maar die brengen ook nieuwe risico’s met zich mee.”Dat de veranderingen niet alleen betrekking hebben op techniek, maakte Floor Damen van Lexence Advocaten duidelijk. Nederlandse bedrijven lijden nu al zo’n 13,5 miljard euro schade door drugs- en alcoholverslavingen onder werknemers. Ook beveiligingsinstallateurs kunnen het meemaken dat monteurs of andere medewerkers verslaafd raken. Voorlichting en preventie zijn daarom onontbeerlijk, al zijn er ten aanzien van preventie wel beperkingen. Het zomaar testen van werknemers is niet toegestaan. Damen adviseerde het publiek om snel te bekijken wat wel mogelijk is. Want een verslaafde werknemer kan zijn werkgever een enorme schade berokkenen. Zeker in een gevoelige branche als de beveiliging.
Samenwerken met verzekeraars
Ook de tweede spreker, Menno Sombroek van VMD Koster Verzekeringen waagde zich niet aan een technisch onderwerp. Hij sprak over de noodzaak voor installateurs om goed samen te werken met verzekeraars. Als de klant een installatie krijgt die niet voldoet aan de verzekeringseisen, zit hij met een waardeloze polis. “Laten we elkaar vaker opzoeken en kennis delen. Alleen een goed huwelijk tussen de installateur en verzekeraar kan een tevreden klant opleveren.”
Digitalisering van de keten
Jeroen Lemereis, disciplinevertegenwoordiger politie bij LMS, vertelde hoe belangrijk publiek-private samenwerking is bij het verwerken van alarmeringen. “Veiligheid krijgen we alleen als de hele keten goed werkt.”Momenteel bestaat die ‘keten’ nog vooral uit telefonische contacten. Dat is niet meer van deze tijd. De meldkamerorganisatie van de hulpdiensten werkt daarom aan een digitaal platform voor verbindingen tussen beveiligingsinstallaties, beveiligingsbedrijven en de 112-centrales. De techniek is al operationeel en wordt dit jaar landelijk ingevoerd.
Het belang van camera’s
Jos van der Stap, landelijk coördinator overvalbestrijding bij de politie, benadrukte het belang van bewakingscamera’s. “Verdachten vertellen tegenwoordig niets meer, dus moeten we het hebben van de beelden. Dat moeten dan wel goede beelden zijn. Nu is nog maar de helft bruikbaar. Dat moet 100 procent worden.”Repressie is volgens Van der Stap niet voldoende om de overvalcriminaliteit terug te dringen. Bedrijven zullen veel meer in preventie moeten investeren en de politie is bereid te helpen met advies. Zo is nu samengewerkt aan een nieuwe kwaliteitsregeling voor cameratoezicht. Eerder werkte de politie al mee aan succesvolle projecten als Live View en Camera in Beeld. De volgende stap wordt het verbeteren van de camerabeelden. De Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven, waar zo’n 600 installateurs bij zijn aangesloten, gaat de nieuwe regeling uitvoeren.
Beveiliging van beveiligingssystemen
Marcel Jutte van Hudson Cybertec wees de installateurs op het belang van cybersecurity. Niet alleen voor de gevoelige bedrijfsvoering, maar ook voor de beveiligingsinstallaties. “Het is wel gebeurd dat hackers een gebouwbeheersysteem konden overnemen door in te breken op de airconditioning. In een wereld met smart buildings is dat geen ondenkbaar scenario.”Alles wordt onderling verbonden, vervolgde Jutte. “Dat geeft gemak, maar ook risico’s. De systemen worden steeds complexer en het vereist nogal wat specialisme om ze veilig te installeren. En wat vandaag nog veilig is, is morgen alweer achterhaald. Vergeet vooral de menselijke schakel niet! Maak installaties fool proof. De wereld verandert. Dus installateur; verander mee!”
Het gaat om de verbonden apparaten
Edwin Bron van KPN had een vergelijkbare boodschap. “Het gaat niet om het beveiligen van apparaten, maar om alles wat met het systeem verbonden is.”“Het geheel moet veilig zijn”, waarschuwde de specialist van KPN. “Want misbruik van verbonden apparaten kan je zeker niet uitsluiten als risico.”
Certificeren moet je willen
Peter Voshol van Kiwa Certificatie & Inspectie maakte duidelijk dat certificeren iets is wat je moet willen. De normen zijn soms erg ingewikkeld, maar ze zijn er niet voor niets. “Als Kiwa helpen wij de installateur op weg om de normen correct toe te passen. Een voordeel is dat je de faalkansen verkleint en minder risico loopt op schadeclaims als de techniek het door fouten laat afweten.” Voshol wees erop dat het voor installateurs soms moeilijk is om de behoefte van de klant goed te begrijpen. Die is niet altijd gelijk aan de vraag. “Hoe zit het proces van de klant in elkaar? En hoe faciliteer je dat met een beveiligingsinstallatie? Dat geeft een positief uitgangspunt. Negatief is het als certificering moet. Dat willen we niet. Certificering leidt tot hogere kwaliteit en voor de leverancier werkt dat positief onderscheidend in de markt.
Officiële opening
Boele Staal sloot af met de boodschap dat ook de verschillende branches in de beveiliging beter moeten samenwerken. De beurs was geen succes geworden zonder goede samenwerking tussen de Federatie Veilig Nederland, Techniek Nederland en Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven. Hij ziet een volgende editie ook graag ‘de mannetjes’ erbij. Daarom was voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche uitgenodigd om mede de openingshandeling te verrichten. De officiële opening van de beurs werd vervolgens verricht door de voorzitters Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche, Boele Staal van de Federatie Veilig Nederland, Jan Kuipers van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven en Marc Niele van de vakcommissie Beveiliging van Techniek Nederland.