De do’s & don’ts van verborgen cameratoezicht

Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Met een spycam of verbogen camera van bijvoorbeeld de spy shop zijn onopgemerkt video-opnames maken. Wel is het belangrijk om te rekening te houden met de wetgeving op dit gebied. Anders moet niet alleen de verdachte zich verantwoorden bij de rechtbank.

Een spy camera is er in alle soorten en maten. Ze worden zelfs onopvallend in een pen, bril of horloge verwerkt. Vaste camera’s kunnen ingebouwd worden in onder andere een stekkerdoos, luidspreker of klok. Op die manier kunnen er zo onopvallend mogelijk opnames worden gemaakt. Dankzij de draadloze verbindingen is installatie een fluitje van een cent. Sommige modellen sturen alleen beeld door bij het signaleren van beeld of geluid. Op die manier gaat de batterij een stuk langer mee en worden geen onnodige beelden gecreëerd.

Wetgeving
Volgens de wetgever valt het gebruik van spy camera’s onder heimelijk cameratoezicht en daar worden vrij strenge eisen aan gesteld. De gebruiker is verplicht een zogenoemde data protection impact assessment (DPIA) op te stellen. Daarin wordt de noodzaak van het heimelijk cameratoezicht beschreven en wordt verklaard waarom geen maatregel mogelijk is die minder ingrijpt in de privacy van gefilmde personen. De wetgever moet echt overtuigd worden van de noodzaak. Het kan gaan om bestrijding van grote diefstallen of geweld tegen medewerkers. Een bodycam is juridisch makkelijker toe te passen, omdat deze zichtbaar is voor betrokkenen. Een nadeel van bodycam’s en andere zichtbare camera’s is dat ze gedrag beïnvloeden. In preventief opzicht is dat een voordeel, maar de kans wordt kleiner dat op die manier een misdrijf op heterdaad wordt vastgelegd. Een verborgen camera om te controleren of het personeel hard genoeg werkt, zal in nagenoeg alle gevallen verboden zijn. Verder is heimelijk cameratoezicht – net als gewoon cameratoezicht niet toegestaan – in ruimten waar mensen onbevangen zichzelf moeten kunnen zijn, zoals kleedruimten en toiletten. Tot slot mogen verborgen camera’s niet structureel worden ingezet. Aanmelding van de maatregel bij de Autoriteit Persoonsgegevens en eventueel de Ondernemingsraad is verplicht!

Deel dit artikel via: