Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Unii

ARAS

CSL

RoSecure

Ajax Systems

2N

Bydemes

Bosch Security Systems

ADI

OSEC

SmartSD

Alphatronics

Nimo Dog Security

VEB

Alarm Meldnet

Gold-IP

NIBHV

VideoGuard

Sequrix

HID

De Beveiligingsjurist

Paxton

Lobeco

i-Pro

Genetec

Secusoft

VBN

Optex

PG Security Systems

Trigion

SMC Alarmcentrale

CDVI

Brivo

Masset Solutions

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Seris

Top Security

Seagate

Advancis

Explicate

Service Centrale Nederland

Milestone

SmartCell

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

Paraat

Uniview

Eagle Eye Networks

SOBA

Akuvox

Nenova

Kiwa

VAIBS

VVNL

Connect Security

CardAccess

Add Secure

Hikvision

Centurion

Eizo

JMB Groep

Multiwacht

NetworxConnect

Securitas

IDIS

EAL

Oribi ID Solutions

GFT

Network Optix

HD Security

ASIS

Hanwha Vision Europe

20face

G4S

DZ Technologies

De menselijke factor van security

15 december 2019
Redactie
10:45

De grootste uitdaging op beveiligingsgebied is wellicht het veranderen van de mens van de zwakste in de sterkste schakel. Beveiligingsexpert Miranda Coppoolse reist de hele wereld over om zowel individuen als multinationals daarmee te helpen. Daarnaast zit zij als adviseur in diverse boards en councils. In haar schaarse vrije tijd zet zij zich in voor Children’s Rescue Initiative, een organisatie die zich inzet voor het redden van kinderen die slachtoffer zijn van dwangarbeid en sex-trafficking. Dit zijn bijzonder gevaarlijke en risicovolle operaties die wereldwijd plaatsvinden.

Ooit begonnen in de detailhandel raakte Miranda Coppoolse eind jaren negentig gefascineerd door de securitywereld. Daar hield zij zich in de detailhandel al een groot deel van de tijd mee bezig, maar ze wilde er echt haar professie van maken. Bij Falck startte zij daarom een kleine 20 jaar geleden in de high-risk voor de luchtvaart. Daar maakte zij kennis met detectie van ‘human behaviour’, ofwel het op basis van menselijk gedrag herkennen, erkennen en stoppen van boosaardige intenties. Zij volgde trainingen bij de marechaussee en het bedrijf dat op Schiphol destijds als enige aan profiling deed. Dat bedrijf werd gerund door een Israëliër die haar vroeg bij het bedrijf te komen werken. Alle militairen en politieagenten worden in Israël getraind in het herkennen van gedragspatronen van mensen die van plan zijn een aanslag te plegen en zelfs de burgers hebben hier een zesde zintuig voor gekregen omdat het leven in Israël bepaald niet zonder risico is. De profiling methode is inmiddels zeer populair en helaas ook noodzakelijk geworden en zo langzamerhand over de rest van de wereld uitgerold. Daaraan leverde ook Coppoolse over de jaren een belangrijke bijdrage.

Predictive profiling
Op luchthavens begeleide zij met een fantastisch team van Pro-Check International de beveiligingsagenten in profiling. Tegenwoordig is profiling bekend onder de naam predictive profiling. Eveneens testte zij deze beveiligingsagenten en mensen van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen via pentesting. Dit om te zien of de technieken en beveiligingsprocedures werkten en waar deze eventueel verbeterd moesten worden. Beveiliging draait vaak om techniek, maar veel belangrijker zijn de psychologische aspecten. Het was in de tijd van 9-11, dat de wereld leerde dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. Later onderzoek wees uit dat met goede intelligence, communicatie tussen opsporingsdiensten en profiling de aanslagen waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden.

Vernieuwende onderzoeksmethodes
In 2007 stapte Coppoolse over naar het Ministerie van Justitie en ging zij zich bezighouden met het verbeteren van de veiligheid rondom de rechtspraak. Zij was onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid van slachtoffers, gedetineerden, de staande- en zittende magistratuur en bezoekers van rechtszittingen in het arrondissement Amsterdam. Dit als chef van een groep geweldige en daarvoor specifiek opgeleide agenten. Omdat met name het gedrag ‘human behavior’ en intelligence Coppoolse erg bleven trekken, besloot zij daarna om voor een paar jaar haar kennis in te zetten via recruitment bureaus bij onder andere de KLPD, Gemeente Velsen en ING.
Coppoolse was over de hele wereld actief en werkte voor en met soms totaal van elkaar verschillende branches, maar wel allemaal met vergelijkbare behoeftes aan kennis over de menselijke component van security. Intussen was zij al die tijd ook actief voor diverse councils binnen ASIS International, een wereldwijde beroepsorganisatie voor beveiligingsprofessionals. En zij bleef non-stop leren.

Kinderhandel
Tegenwoordig werkt Coppoolse al weer enige tijd als zelfstandige voor haar eigen bedrijf MC Global Security Consulting en zit zij behalve in diverse councils van ASIS International ook in de board van twee organisaties. Lobbying Africa, waar zij personen en bedrijven helpt bij het succesvol en veilig ondernemen in Afrika en TINYg, gevestigd in London en New York. Deze organisatie is gefocust op het delen van mogelijke terroristische dreigingen en bevordert internationale samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, overheden en de academische wereld. “Nuttig en zeer interessant werk, maar toch gaat het veelal wel om organisaties waarin het om commerciële belangen draait”, vertelt zij. “Daar ben ik de laatste jaren eens over gaan nadenken. En dan ontdek je dat er meer is. Weet je bijvoorbeeld dat er wereldwijd meer dan 40 miljoen kinderen worden verhandeld voor slavernij, dwangarbeid en prostitutie? De mishandelingen, de angst en het verdriet dat daarbij komt kijken is echt hartverscheurend. Daarom heb ik mij aangesloten bij Children’s Rescue Initiative, een Amerikaanse organisatie die het probleem waar mogelijk aanpakt. Makkelijk is dat niet. In veel landen is corruptie en kunnen mensenhandelaren gewoon hun gang gaan. De economie van sommige landen drijft hier gewoon op, echt bizar! CRI werkt met zeer integere contacten wereldwijd, die ons willen helpen om deze kinderen en waar nodig ook hun families te bevrijden en deze nieuwe bestaansmogelijkheden te geven.”

Een nieuwe toekomst
“Het opkomen voor deze kindjes en hun families is, zoals je kunt begrijpen, veelal levensgevaarlijk”, vervolgt Coppoolse. “Er wordt veel geld verdiend in mensenhandel en de handelaren laten hun business echt niet zonder slag of stoot afpakken. Alleen al in China worden jaarlijks tien- tot zeventigduizend kinderen verhandeld voor adoptie, dwangarbeid of prostitutie. De handel wordt vaak ook nog eens beschermd door politie en leger, waarvan de leidinggevenden worden omgekocht.” De eveneens in martial arts en combat getrainde Coppoolse verbergt niet hoe enorm het haar geraakt heeft. “Wat je aantreft is echt meer dan schrijnend en ik pink dan ook regelmatig een traantje weg. Ons werk is dan misschien een druppel op een gloeiende plaat in de ogen van velen, maar elk kindje is er één. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat we enorm blij zijn dat wij al ruim 2.200 kinderen hun vrijheid hebben kunnen teruggeven. Wij handelen volgens het Rescue, Restore en RaisUp principe wat betekent dat we ze niet alleen weghalen uit een afschuwelijke situatie maar ook daadwerkelijk verder helpen door middel van medische en psychische hulp. En we zorgen voor onderwijs of waar mogelijk werk. Hier hebben wij natuurlijk veel donateurs voor nodig. Wist je dat je al een kind kunt helpen voor 40 dollar per maand? Deze praktijken moeten echt de wereld uit en daar wil ik mij volledig voor blijven inzetten.”

Wie Miranda Coppoolse wil ondersteunen met haar werk tegen kinderhandel kan op deze website meer lezen over Children’s Rescue Initiative. Lees over de reddingoperaties en kijk hoe u kunt meehelpen in de strijd door een kind te sponsoren of donateur te worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner