Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ARAS

Centurion

Securitas

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Optex

PG Security Systems

CDVI

Alarm Meldnet

SmartSD

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

Seagate

Seris

SmartCell

Milestone

VEB

Oribi ID Solutions

Sequrix

SOBA

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Add Secure

Lobeco

Network Optix

Multiwacht

IDIS

Alphatronics

Distri Company

Hikvision

Trigion

VVNL

HID

VAIBS

Bydemes

EAL

VideoGuard

Paraat

ASIS

Crown Security Services

2N

Nenova

Uniview

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Unii

VBN

Top Security

Paxton

CSL

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Genetec

Intrasec

MOBOTIX

Secusoft

Advancis

Service Centrale Nederland

Aritech

Akuvox

i-Pro

Dero Security Products

Brivo

Ajax Systems

OSEC

Kiwa

ADI

Eizo

HD Security

G4S

Gold-IP

Connect Security

De positie van de beveiliger in het ‘nieuwe normaal’

6 mei 2020
Redactie
11:07

De coronacrisis betekent voor veel beveiligers even geen werk. Denk aan Schiphol, horeca en evenementen. Bij onder andere winkels zijn daarentegen juist veel extra beveiligers nodig om de maatregelen tegen besmetting te handhaven. Volgens directeur Esmeralda Brand van The Flying Dutchman@Work kan dat leiden tot ongewenste verschuivingen in de markt.

Steeds vaker wordt gesproken over het ‘nieuwe normaal’. Daarmee wordt gedoeld op het leven na de coronacrisis, dat mogelijk blijvend beïnvloed wordt door de maatregelen die nu van kracht zijn. Veel mensen ervaren die maatregelen als vervelend en beperkend, maar er klinken ook positieve geluiden, zoals over de ervaringen met thuiswerken en het langs digitale wegen vergaderen. Dat kan ook zijn weerslag hebben op het vakgebied van de particuliere beveiligers en dan moeten we er volgens Esmeralda Brand voor oppassen dat die weerslag niet negatief uitvalt.

Problemen oplossen
Om met name beveiligingsbedrijven in de evenementenbranche tegemoet te komen heeft minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid het tijdelijk toegestaan dat beveiligers met een blauwe (evenementenbeveiliging) of oranje (voetbalstewards) pas werkzaamheden gaan verrichten waarvoor normaal een grijze pas vereist is. “Begrijpelijk”, zegt Brand, “maar dit mag er niet toe leiden dat beveiligers worden ingezet voor een taak waarvoor zij helemaal niet geschikt zijn. Ik denk dat er genoeg evenementenbeveiligers zijn die je prima bij een winkel kunt neerzetten om het deurbeleid te handhaven, maar ik heb niet de indruk dat hierbij zorgvuldige selectie plaatsvindt. Dat is dan één voorbeeld. Wij werken als recruitmentbureau nauw samen met bekende particuliere beveiligingsorganisaties en we weten dat deze met grote aantallen overtollige mensen zitten. Maar als wij dan aanbieden om daar een oplossing voor te zoeken, merken wij dat deuren gesloten blijven. De bedrijven lijken de problemen zelf te willen oplossen. Hoe gaat dat dan met HR-afdelingen waarvan de mensen noodgedwongen thuiswerken?”

Goed werkgeverschap
De directeur van The Flying Dutchman@Work zegt verschillende gekwalificeerde beveiligers beschikbaar te hebben. “Alleen zijn er nauwelijks vacatures. Die zijn er waarschijnlijk wel, maar die worden dan intern opgevuld met mensen die elders niet meer nodig zijn. Of je dan goede matches krijgt, kan je je afvragen. Ik verwacht dat het na de crisis wel weer gaat aantrekken, maar gaat het dan ook weer goedkomen met beveiligers die nu op een plek zijn neergezet, waar zij het niet naar hun zin hebben of waarvoor zij niet geschikt zijn?” Brand zegt begrip te hebben voor de moeilijkheden waarin particuliere beveiligingsorganisaties en hun opdrachtgevers verkeren. “Alleen ontslaat dat je niet van de plicht van goed werkgeverschap. Dan heb je het dus over lange termijnbeleid, voor als het ‘nieuwe normaal’ realiteit is geworden. We denken graag mee over een nieuwe strategie, maar dat gaat lastig als we daarvoor niet de ruimte krijgen.”

Economische gevolgen
Wat op de achtergrond meespeelt zijn de economische gevolgen van de coronacrisis. Veel bedrijven zijn op de ‘overlevingsstand’ overgeschakeld, wat onder andere resulteert in het aanbieden van bodemtarieven om maar mensen aan het werk te kunnen houden. Brand betreurt het dat de medewerkers daarvan de dupe worden. “De crisis zorgt ook voor extra vraag naar beveiligers, maar de budgetten zijn minimaal. Vooral lokale partijen en zzp-ers springen daar uit noodzaak toch op in, wat het risico met zich meebrengt dat veel te lage tarieven de norm gaan worden. Wij hebben het ook moeilijk op het moment, maar toch willen we niet mee in de tarievenoorlog, ook al is die misschien tijdelijk. Ik vind dat we ook in deze crisissituatie moeten kiezen voor langdurige samenwerkingsverbanden, waarbij we ons richten op duurzame en waardevolle arbeidsovereenkomsten voor medewerkers. Dus geen oproepcontracten en geschuif met zzp-ers, die niet weten of ze volgende week ook nog inkomen hebben. Het is nu even moeilijk en het is afwachten hoe de situatie na 20 mei wordt, maar als we nu al vasthouden aan het sociaal maatschappelijk belang, dan hebben we daar na de crisis des te meer profijt van. Ik ben ervan overtuigd dat er voor goede beveiligers dan ruim voldoende toekomstperspectief zal blijven. Daarom blijven we mensen uitnodigen om met ons in gesprek te gaan.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

Suricat

Seagate

SequriX

Aritech

Videoguard

Wordt een partner