‘De toekomst is aan slimme beveiliging in de cloud’

Beveiligingssystemen worden in de toekomst steeds intelligenter, integraler en complexer, maar ook eenvoudiger te installeren en te gebruiken. Kunstmatige intelligentie wordt leidend, voorspelt Rishi Lodhia. En videosurveillance in de cloud opent een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Toen het woord ‘cloud’ nog vrijwel alleen in de weerkunde werd gebruikt, bedacht Lodhia voor een klant al een technische oplossing, waarmee die camera’s in verschillende steden centraal via de smartphone en pc kon beheren. Hij zag er brood in en startte in 2004 het bedrijf Cameramanager.com. Later bouwde hij het bedrijf na de overname door Panasonic verder uit, totdat Cameramanager in 2017 werd overgenomen door de Amerikaanse concurrent Eagle Eye Networks. Sinds die tijd is het concept in een stroomversnelling terecht gekomen. Veel installateurs zijn nog niet onverdeeld enthousiast over het fenomeen ‘cloud’, maar de markt wil niet anders meer, constateert Lodhia, die bij Eagle Eye Networks de rol van managing director EMEA bekleedt en verantwoordelijk is voor de internationale groei vanuit het Amsterdamse kantoor.

Nauwelijks extra infrastructuur nodig
Eerst ging het volgens Lodhia vooral om het centraal kunnen beheren van camera’s. “Maar tegenwoordig verwacht men van de technologie iets wat op lokaal niveau (on premise) nauwelijks te realiseren en te betalen is. Denk maar aan AI gebaseerde systemen die kentekens en gezichten herkennen en personen automatisch toelaten tot locaties waarvoor zij geautoriseerd zijn.

Met je telefoon kan je inmiddels wereldwijd camera’s en deuren bedienen.

In de cloud kan dergelijke functionaliteit on demand aangeboden worden, zodat op locatie alleen relatief eenvoudige randapparatuur nodig is. In het gebouw is dus nauwelijks extra infrastructuur nodig en dat wordt toegejuicht door IT-managers die steeds vaker beslissen over de beveiligingstechniek en die al jaren gewend zijn om bedrijfsapplicaties in de cloud te draaien en niet meer op eigen servers.”

Veilig?
De uitvinder van camerabewaking in de cloud begrijpt de terughoudendheid van installateurs. Is het wel veilig, die communicatie met de cloud en de data in de cloud? Wat als de verbinding uitvalt? En hoe zit het met de beveiliging van gevoelige beveiligingsinformatie? “Cybersecurity heeft bij ons de hoogste prioriteit. We hebben tenslotte een naam te verliezen. En is een lokaal systeem wel zo veilig? Krijgt het onderhoud, updates en continue monitoring voor zwaktes in de cybersecurity? Daar hoef je je bij ons geen zorgen over te maken. De infrastructuur wordt continu gemonitored voor cybersecuritydreigingen, maar ook tegen storingen. Als een camera uitvalt, afgedekt of verdraaid wordt, merken wij dat meteen en waarschuwen wij de klant. Via logs houden we bij wie welke camera bedient en we zorgen uiteraard voor back-ups van de beelden. Bij een netwerkstoring blijft de beveiliging actief en data wordt opgeslagen en verwerkt op onze eigen Europese servers en bijvoorbeeld niet bij de grote Amerikaanse cloud-bedrijven.”

Smart buildings
De cloud is volgens Lodhia een facilitator om technologie op grotere schaal toepasbaar te maken. “Dat begint nu te landen vanwege de behoefte aan cybersecurity, schaalbaarheid en integratie met andere platformen voor smart buildings. Bijvoorbeeld, met Salto Systems in Europa doen we al veel gezamenlijke projecten omdat klanten het voordeel zien van een geïntegreerde totaaloplossing met toegangsbeheer en camerabewaking in de cloud. Daar is veel vraag naar. Biedt iemand een ongeldige toegangspas aan? Dan ziet de manager op zijn telefoon wie het is middels een video van het incident. We bedenken continu nieuwe mogelijkheden, die centraal aan bestaande systemen zijn toe te voegen. Met je telefoon kan je inmiddels wereldwijd camera’s en deuren bedienen. En naast Salto werkt dit ook met de systemen van Brivo en Assa Abloy. Eagle Eye Networks ontwikkelt ‘bridges’, die randapparatuur met de cloud verbindt. Zo is een bestaande IP-camera van elk merk geschikt te maken voor kenteken- en gezichtsherkenning.”

Inbraaksignalering
Ook op het gebied van inbraaksignalering ziet Lodhia een verschuiving naar camera’s met kunstmatige intelligentie. “Ze kunnen veel slimmer en accurater indringers signaleren dan traditionele detectoren en je ziet meteen wat de oorzaak is van het alarm. Bovendien kunnen ze veel meer. ’s Nachts signaleren ze indringers en overdag meten ze de drukte en het gedrag van bezoekers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zeker als je denkt aan smart buildings. Alle noodzakelijke koppelingen vinden eveneens in de cloud plaats. Daar hoeven geen dure, speciale interfaces voor gebouwd worden.”

Voor installateurs betekent security in de cloud mogelijkheden voor een nieuwe vorm van bedrijfsvoering.

De managing director ziet inmiddels ook een omslag in de installatiesector. “De klant vraagt om systemen die alleen met een cloud-oplossing mogelijk zijn en de bedrijven komen gewoon handen tekort om arbeidsintensieve lokale systemen te bouwen. Met onze technologie kan je veel meer klanten bedienen en hen nog een betere oplossing en dienst leveren ook.”

Abonnementsvorm
Voor installateurs betekent security in de cloud mogelijkheden voor een nieuwe vorm van bedrijfsvoering, waarbij niet langer producten, maar diensten worden geleverd met een abonnementsvorm. Alleen de randapparatuur hoeft voorgefinancierd te worden. Eagle Eye Networks faciliteert de installateur ook met marketing en branding van het product zodat het echt een dienst blijft van de installateur. Mocht er een probleem zijn, dan kan de installateur 24/7 terugvallen op technici van de leverancier, want die heeft serviceafdelingen in alle tijdzones van de wereld. “Het heeft zoveel voordelen”, besluit Lodhia, “dat er volgens mij over 2 jaar geen installateur meer is die geen security in de cloud aanbiedt.”

Deel dit artikel via: