Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Dog Security

PG Security Systems

NIBHV

Seris

Alphatronics

Eizo

De Beveiligingsjurist

Centurion

Eagle Eye Networks

GFT

MPL

Lobeco

SMC Alarmcentrale

VEB

IDIS

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Uniview

Koninklijke Oosterberg

20face

Hanwha Vision Europe

CardAccess

2N

Avigilon Alta

VideoGuard

Optex

Advancis

Masset Solutions

Genetec

Securitas

Alarm Meldnet

Multiwacht

Akuvox

Brivo

Bydemes

Crown Security Services

Top Security

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

SmartSD

Nenova

HID

JMB Groep

Gold-IP

Seagate

G4S

EAL

ASIS

SOBA

Sequrix

Dahua

Nimo Drone Security

Dero Security Products

RoSecure

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

VBN

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Milestone

Paxton

SmartCell

VAIBS

Oribi ID Solutions

Hikvision

Kiwa

DZ Technologies

Add Secure

HD Security

Paraat

ARAS

VVNL

Connect Security

Trigion

Secusoft

Explicate

CDVI

ADI

NetworxConnect

Unii

CSL

De toekomst van beveiliging in slimme gebouwen en steden

30 mei 2019
Redactie
14:44

Beveiligingscamera’s worden steeds vaker onderdeel van een groter geheel, dat gebouwen en zelfs steden slimmer maakt. Dat werd duidelijk gemaakt tijdens een onlangs door Sony georganiseerd evenement, waarvoor een selecte groep partners was uitgenodigd om kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen.

Partners zijn erg belangrijk voor de fabrikant, want alleen met gezamenlijk gebouwde oplossingen is met kwaliteitsproducten nog een competitief speelveld te creëren. Een van de belangrijkste partners is nu Bosch Security Systems, dat wereldwijd (behalve in Japan) de beveiligingsproducten van Sony naast het eigen merk gaat positioneren. Ook wordt nauw samengewerkt met VMS-fabrikanten, zoals Genetec en Milestone en natuurlijk met integrators die de oplossingen uiteindelijk moeten realiseren. Dat vertelde Antonio Escamilla Recio, sales director voor EMEA, tijdens de Benelux Partner Day die gehouden werd in een zeer luxe manege nabij het Belgische St. Niklaas. “We richten ons vooral op de behoeften van eindgebruikers in verticale marktsegmenten, zoals city surveillance, vitale infrastructuur, transport en onderwijs. Daarnaast komen we binnenkort met complete oplossingen voor de detailhandel.” Sony bedient toonaangevende en respectabele opdrachtgevers, zoals het Egyptisch Museum in Caïro, maar dichterbij ook The Edge, het hoofdkantoor van Deloitte op de Amsterdamse Zuidas waar 4K-camera’s zijn geïnstalleerd.

Analytische software
Andre-Luis Tournoux van Bosch Security Systems kondigde aan dat de nieuwste camera’s van Sony voorzien worden van analytische software van Bosch. Het gaat hier om zeventien jaar ontwikkeling, waaraan nog continu gewerkt wordt. “De analyse gebeurt op basis van het ruwe beeldmateriaal, dus voordat compressie plaatsvindt. Dat levert een zeer hoge nauwkeurigheid op. Na de analyse kunnen de beelden en de metadata door een VMS worden verwerkt, zoals Security Center van Genetec of XProtect van Milestone. Er kan worden gezocht op onder andere het type object, de grootte, de kleur, de richting, de snelheid en de locatie op een plattegrond.” Het configureren gaat volgens Tournoux heel makkelijk. “Vroeger was je daar uren mee bezig. Nu nog maar zo’n tien minuten. Dan kan je automatisch mensen tellen, verkeersovertredingen signaleren, de wachtrij voor de kassa meten of vaststellen dat er een ongeluk is gebeurd.”

Nieuwe camera’s
Sony maakte natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik om de nieuwste camera’s te presenteren. Roger Lawrence noemde onder andere de minidomes EMX50(R) voor binnen en WL862 en EMX52R voor buiten, die als eerste de VCA van Bosch krijgen, maar ook de 12MP boxcamera VB770 en de panoramische HMX70 met eveneens 12 megapixels. De WL862 bestaat uit vier afzonderlijke camera’s met ieder 5MP, die op één cameralicentie autonoom zijn te bedienen. Een andere noviteit is de HMX72, een 360⁰ camera met 12MP voor buiten. De camera’s maken over het algemeen gebruik van de nieuwste technologieën, zoals WDR voor compensatie van ongunstig licht en H.265 voor besparing op bandbreedte en opslagcapaciteit. Naast deze topmodellen komt Sony ook met een groot aantal camera’s met FullHD en HD resolutie. Enkele modellen zijn speciaal voor bepaalde toepassingen ontwikkeld, zoals in het openbaar vervoer. Verder worden twee PTZ-camera’s voor binnen en twee voor buiten aan het programma toegevoegd. BeveiligingNieuws.nl komt later in detail terug op deze innovaties.

Noviteiten bij de partners
Ook enkele partners van Sony konden hun verhaal kwijt over de nieuwste ontwikkelingen binnen hun bedrijf. Mark Klepper en Paul Dortmans van Milestone vertelden dat het VMS XProtect intussen al 8000 IP-camera’s ondersteunt, 150 software-integraties heeft en door 12.000 bedrijven geleverd wordt. In de nieuwste versies wordt hardwareversnelling toegepast, waardoor niet altijd speciale video-apparatuur nodig is voor beeldverwerking. Om tot nog meer functionaliteit te komen is de Milestone Marketplace gestart, waar ontwikkelaars en gebruikers van software elkaar kunnen vinden. Verder wordt meer dan ooit gebruik gemaakt van metadata, voor als het niet zozeer om beeld gaat, maar om de inhoud van die beelden, zoals het aantal mensen dat passeert.
Javier Rodríguez Saeta van Herta ging in op de ontwikkelingen in gezichtsherkenning. Tegenwoordig zijn ook gezichten van mensen in een grote groep snel te identificeren. Bovendien is de software van Herta zelflerend geworden. Er worden steeds nieuwe foto’s aan een persoon in de database toegevoegd, om de herkenningsgraad te verbeteren. Gezichtsherkenning kan live, maar ook op basis van opgeslagen beeld. Herta heeft een document geschreven waarin staat hoe gezichtsherkenning binnen de GDPR/AVG toegepast mag worden.
Dat beveiligingscamera’s ook nuttig zijn bij het verkeers- en parkeerbeheer maakte Timothy Merken van Genetec duidelijk. Het systeem herkent automatisch incidenten en rapporteert daarover. Ook binnen gebouwen is alles op deze manier bij te houden. Daarnaast bewaakt het systeem tegenwoordig ook zichzelf. Als er problemen zijn met camera’s of opslagapparaten, weet de beheerder dat direct. Een flexibel in te delen ‘dashboard’ maakt het beheer bovendien veel gebruikersvriendelijker. Per gebruiker is te bepalen wat er in beeld moet komen. Nieuw waren verder ingebouwde analytics, gezichtsherkenning, het blurren van gezichten en een ‘deep learning’-faciliteit.

Standaardisatie van technologie
Sinds een klein jaar werkt een aantal grote fabrikanten samen in de Open Security & Safety Allicance. Een van de doelstellingen is het standaardiseren van videodata. “Elk jaar komen er 100 miljoen camera’s bij en steeds vaker zijn die intelligent”, vertelde vice-president Daniel Vornefeld van deze organisatie. “Maar wat doen we met alle data? Nog geen procent wordt nuttig gebruikt. Daar willen wij verandering in brengen, door een universele vorm van analyse mogelijk te maken. Wel met respect van de privacy overigens, anders krijg je een technologie die geen wetgever zal accepteren.” Het wordt volgens Vornefeld nog een lange weg om te gaan, want er zijn vele verschillende standaards. Maar belangrijke fabrikanten als Bosch, Hanwha, Milestone en Sony hebben zich al aangesloten om aan het beoogde eindresultaat te werken, het platform SAST, dat gebaseerd wordt op Android. Daarnaast wordt contact gelegd met integrators en eindgebruikers, want vooral voor hen is het natuurlijk bedoeld. Er komt een soort app store, Tech Stack genoemd, waarin gestandaardiseerde software wordt opgenomen. Een bijkomend voordeel is het dat het voor fabrikanten van zeer gespecialiseerde software interessanter wordt gemaakt, omdat zij voor hun producten straks veel meer klanten kunnen vinden. Producten volgens de OSSA-standaard komen vanaf 2020 op de markt.

Security Awareness
Het ging tijdens de Sony Benelux Partner Summit niet alleen om techniek. Erik de Vries van Dutch Risk sprak over de noodzakelijke balans tussen ambities en risico’s. “Awareness is the first line of defense”, benadrukte hij. “Maar hoe krijg je medewerkers bewust van de dreigingen aan de fysieke, logische en menselijke poorten van je organisatie?” Beveiligen is volgens de adviseur niet alleen het leveren van techniek. “Als je je wilt ontwikkelen van installateur naar leverancier van ‘security as a service’, zal je ervoor moeten zorgen dat de organisatie van de klant echt veilig wordt! Dat betekent ook dat mensen zich bewust zijn van wat er in hun omgeving gebeurt en weten waar zij dreigingen kunnen melden. Ligt ergens een tas? Melden! Houd je een beveiligde deur open voor iemand die je niet kent? In de praktijk gebeurt dat!” De toekomst ligt volgens De Vries in het voorspellen van incidenten door het herkennen van gedrag dat daar meestal aan vooraf gaat, zoals het verkennen van het gebied. “We wachten niet meer af, maar gaan actief op zoek. Camera’s kunnen daarbij helpen, maar de verbeeldingskracht van de mens blijft onmisbaar. Net als het vermogen om de voorbereidingen voor een misdrijf te herkennen.”

De kunst van beveiligen
Dat er in België jaarlijks voor 100 miljoen euro aan kunst wordt gestolen, vertelde Ibrahim Bulut van Allseccon Security Consultancy. “Kunst beveiligen is een kunst op zich. Een groot probleem is dat risico’s vaak niet worden herkend. Mensen denken er gewoon niet aan. Er zijn in België 530 musea, waarbij de overgrote meerderheid niets aan riskmanagement doet. Bij grote musea is het vaak wel in orde, maar bij bijvoorbeeld de brand in de Notre Dame wist ook niemand welke kunststukken het eerst geëvacueerd moesten worden. Het is weinig bekend dat je ook voor kunst een ontruimingsplan nodig hebt. De collectie wordt beveiligd tegen diefstal, maar bij brand gaat het helemaal mis! En zelfs bij security is er vaak discussie. Als je alles achter glas stopt, zou dat minder bezoekers trekken.” Volgens Bulut wordt beveiliging vaak pas belangrijk gevonden nadat er iets ernstigs is gebeurd. “Maar natuurlijk behoor je veiligheid al in het ontwerp van het gebouw mee te nemen. Zeker nu je tegenwoordig ook met terreurdreiging te maken hebt.” De beveiligingsspecialist noemde een tentoonstelling van islamitische kunst als voorbeeld. “Daar werd een nikab getoond met afbeeldingen uit de Kama Sutra. Dan weet je het wel. Het hele gebouw werd ondergespoten met ultralinkse en ultrarechtse leuzen. Wij hadden daarvoor gewaarschuwd.”

Onderwereld
Balut prees de mogelijkheden van de hedendaagse beveiligingstechniek. “Maar de mens bepaalt uiteindelijk of het werkt of niet. Van de zwakke schakel moet je dus de sterke schakel maken. Houd ook rekening met de beperkingen van techniek. Risico’s veranderen voortdurend en je weet nooit vooraf wat er gaat gebeuren. Het aantal incidenten in musea neemt gelukkig af, maar de schade per incident stijgt. Ook neemt het geweld toe. We moeten rekening houden met gewapende overvallen op musea. Dat komt door de toenemende interesse van de onderwereld in kunst. Een gestolen schilderij kan daardoor honderden miljoenen opleveren voor de dief.” De specialist wees nogmaals op het belang van goede brandpreventie. “En vergeet de cybersecurity niet! Ook een kwetsbaar computersysteem maakt kunstdiefstal mogelijk.” Balut adviseerde de ISO 31000-standaard voor riskmanagement te gebruiken. “Dat is een paraplu voor alle noodzakelijke beveiligingsmaatregelen. Die dwingt je bovendien om beveiliging als continu proces te behandelen. Want je zult altijd als een soort radar vooraf moeten kunnen bepalen hoe je met bepaalde risico’s omgaat.

Bouwen in de toekomst
Als laatste sprak Alexander Worp van BuildingSMART Benelux over standaardisatie in het ontwerp van gebouwen. Hiervoor wordt onder andere BIM (Building Information Modelling) gebruikt. “Daarbij gaat het erom dat je alles laat samenwerken en dat alles dezelfde taal spreekt. Open BIM is onafhankelijk en geschikt voor alle partijen om informatie uit te wisselen.” De nieuwe luchthaven van Oslo werd bijvoorbeeld met BIM ontworpen. Tijdens de bouw traden maar tien problemen op, wat ongekend weinig is. Ook het markante woningencomplex Pontsteiger in Amsterdam is met behulp van BIM ontworpen. “15 duizend bouwelementen en maar één foutje omdat de architect naderhand iets had veranderd”, aldus Worp. Vanuit Nederland is TNO bij BIM betrokken. Verder zijn Schiphol en Rijkswaterstaat vertegenwoordigd. Het draait volgens de specialist om goede communicatie. “Anders gaat er van alles mis en kan een gebouw zomaar 10 tot 15 procent duurder worden.” In de toekomst wordt BIM volgens Worp alleen maar belangrijker, omdat alle techniek – zeker ook die van de beveiliging – als één ecosysteem moet samenwerken. “Dat zal grote gevolgen hebben voor de kennis die nodig is in de bouw. Alles gaat om slimme data draaien en er zullen cyber city analisten en augmented reality journey builders nodig worden. “BIM is eenvoudig, maar niets is zo ingewikkeld als eenvoudig BIM”, besloot Worp cryptisch.
Geen partnersummit zonder awards natuurlijk. Acurity, Arkasis, Engie Fabricom, Heras, Heijmans Utiliteit en Seris Security werden door Sony verkozen tot Best Performing Partner 2018. Stanley Security won een award voor het Most Innovative Project 2018. En Van der Donk Beveiliging ging naar huis met de Special Achievement Award 2018.

Salesmanager Petra Swinnen van Sony België sloot de Sony Benelux Partner Summit af. Een bijeenkomst die volgens haar erg belangrijk was voor Sony. “We wilden laten zien dat we er nog steeds zijn en dat we in bepaalde opzichten weer terug zijn!”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner