Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

Nenova

Avigilon Alta

MOBOTIX

HD Security

ASSA ABLOY

VBN

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

G4S

Hikvision

Akuvox

SOBA

VVNL

Alarm Meldnet

NetworxConnect

VideoGuard

Crown Security Services

ADI

Aritech

CSL

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Paxton

DZ Technologies

IDIS

Bosch Security Systems

ASIS

Top Security

Unii

SmartSD

Secusoft

Seagate

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Bydemes

Brivo

2N

BHVcertificaat.online

Paraat

NIBHV

Advancis

HID

Distri Company

Uniview

VAIBS

Add Secure

Connect Security

CDVI

Dero Security Products

Alphatronics

i-Pro

Kiwa

Intrasec

ARAS

Eizo

Centurion

Sequrix

Milestone

Eagle Eye Networks

Trigion

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Securitas

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Optex

EAL

OSEC

Multiwacht

VEB

Network Optix

Genetec

Seris

De toekomstbestendigheid van beveiligingsmaatregelen

29 mei 2022
Redactie
15:52

Naast het voorkomen van incidenten, is het ook belangrijk om er altijd op voorbereid te zijn. Daarom hebben de conferenties van ASIS Europe tegenwoordig altijd als thema: From Risk to Resilience. Afgelopen week vond in Praag weer zo’n conferentie plaats, na een onderbreking van twee jaar.

“We zijn hier samen om elkaar te helpen de wereld veiliger te maken”, zei Malcolm Smith, president van ASIS International, die voor de conferentie in Praag vanuit de VS was overgevlogen. Hij ging uitgebreid in op wat ASIS als organisatie voor de leden betekent en noemde de vele documenten, rapporten, whitepapers en richtlijnen die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd over onderwerpen als kunstmatige intelligentie, sociale media als informatiebron en blockchain-technologie. “De oorlog in Oekraïne heeft ons op scherp gezet en duidelijk gemaakt hoezeer wij elkaar nodig hebben”, zei Erik de Vries, die voorzitter is van de ASIS European Regional Board of Directors. Verschillende leden uit de hele wereld hebben hulp aangeboden aan Oekraïense leden van ASIS, waarvan er acht tijdelijk hun land mochten verlaten om aan de conferentie deel te nemen.

Handel als wapen
Het is een traditie van ASIS om de keynote niet door iemand uit de eigen kring te laten verzorgen. In Praag was hiervoor dr. Tomáš Sedláček uitgenodigd. “Make trade, not war”, zei hij. Volgens de econoom is handel wat volkeren verbindt. “We hebben geen verenigd Europa omdat Duitsers en Fransen elkaar zo aardig vinden, maar omdat zij handel willen drijven met elkaar. Handel kan ook als wapen worden ingezet, zoals in de strijd tegen Rusland, waarbij de sancties tot het ineenstorten van de Russische economie moeten leiden, ook al lijden onze eigen economieën daar ook flink onder. Sedláček wees erop dat wij in een abstracte wereld leven, waarin 90 procent van de werkenden zich bezighoudt met het verplaatsen van lucht. “En de wereld wordt steeds abstracter. Ons nieuwe land wordt de Republiek Internet, met weer tal van nieuwe uitdagingen.”

Raketten
De oorlog in Oekraïne toont ook aan dat niet altijd vertrouwd kan worden op traditionele crisisplannen. Dat zei congresvoorzitter Eduard Emde tijdens een paneldiscussie met de Oekraïense delegatie. De dag voor de invasie was er nog een ASIS-bijeenkomst in het land. De boodschap was om voorbereidingen te treffen voor wat komen gaat. Een uitdaging op het moment dat overal raketten inslaan en iedereen zo snel mogelijk het land wil verlaten.
Ook tijdens veel andere sessies stond de oorlog in Oekraïne centraal. Wat betekent het voor een organisatie als de gevestigde orde wegvalt of als een andere autoriteit aan de macht komt? Na een inleiding door Jens Paulus en Nana Kalandarishvili werden in een open discussie de verschillende scenario’s besproken.
Maar ook algemene onderwerpen kwamen aan de orde. Zoals de relatie tussen Security en Human Resources, die met de huidige personeelsschaarste steeds verder onder druk komt te staan. Hoe blijf je de organisatie ervan overtuigen dat niet elke sollicitant zomaar aangenomen kan worden?

Toekomstbestendige beveiliging
Naast algemene onderwerpen konden technische workshops worden gevolgd. Johnson Controls ging in op de veranderende functie van bedrijfsgebouwen en hoe daar met security op ingespeeld kan worden. Cybersecurity wordt daarbij belangrijker dan dikke deuren met zware sloten. Nedap benadrukte de noodzaak van een toekomstbestendig toegangssysteem en schetste hoe dat eruit kan zien. Traditionele technologie raakt tegenwoordig veel te snel verouderd, aldus het bedrijf. NextGen vertelde over nieuwe en onverwachte uitdagingen, zoals veroorzaakt door de coronacrisis. Die zorgen ervoor dat op een andere manier naar toekomstbestendige beveiliging gekeken moet worden. “De vraag is niet of je door een crisis getroffen zal worden, maar wanneer”, zei Chris Brozenick van NextGen. “En dan moet je je plan klaar hebben.”

Nieuwe risico’s
Andere sessies gingen onder andere over de feiten en fabels van kunstmatige intelligentie, hoe je tijdens een crisis omgaat met verschillende prioriteiten binnen een organisatie en smartphones als ideaal middel om bespioneerd te worden. Dat laatste gebeurt onder andere met de nauwelijks te ontdekken en zeer effectieve Pagasus-software. Met het Resilience Fusion Center werd een methode geïntroduceerd waarmee een organisatie na elke crisis weer uit de as kan herrijzen. Ook het hybride werken kwam aan de orde, evenals de operationele risico’s die dat met zich meebrengt. Aan de hand van datacentra werd ingegaan op de evolutie van beveiliging voor de hoogste risico’s en er werd uitgebreid gesproken over het beveiligen van ceo’s en medewerkers op reis. Verder kwam de digitale transformatie aan bod, evenals wat met AI-camera’s nog meer mogelijk is dan alleen beveiligen, wat er te doen is tegen ransomware, welke kansen het streven naar duurzaamheid biedt voor security en hoe je schade aan de reputatie van een organisatie kunt minimaliseren.

Het gaat te ver om een volledig verslag via dit platform te delen. ASIS-leden konden de conferentie in het kader van duurzaamheid ook online volgen. Van de sessies zijn opnames gemaakt, die voorlopig toegankelijk blijven voor geïnteresseerde leden.

Volgend jaar vindt de conferentie van ASIS Europe plaats in Rotterdam en wel van 21 tot en met 23 maart.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Aritech

Seagate

Videoguard

SequriX

Distri Company

Wordt een partner