De veiligheidsadviseur in beeld
De veiligheidsadviseur volgens de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven is een onafhankelijke, vakbekwame beveiligingskundige die de beveiligingsscan mag uitvoeren. Inmiddels zijn er meer dan 70 adviseurs actief.
De veiligheidsadviseur moet een diploma, certificaat of andere titel behaald hebben volgens artikel 9.1 van de regeling. Hij heeft de cursus Adviseur Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) van het Ministerie van Economische Zaken gevolgd. Tenminste vijf jaren relevante ervaring als veiligheidsadviseur, het naleven van een gedragscode en een recente verklaring omtrent gedrag maken tevens deel uit van de eisen die gesteld worden. Vanzelfsprekend dienen de door hem gemaakte veiligheidsscans van voldoende kwaliteit zijn.
Op Google Maps staat een overzicht van veiligheidsadviseurs die voldoen aan de criteria zoals is geformuleerd in de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven. De adviseur met een blauw hoorntje adviseert regionaal, die met een rood hoorntje adviseert landelijk.
De veiligheidsadviseur licht de onderneming door op zwakke punten in de organisatorische, bouwkundige en elektronische veiligheidsmaatregelen. Zoals procedures voor personeel of bijvoorbeeld of het camerasysteem op de juiste plek is opgehangen. Zijn aanbevelingen verwerkt hij in een beveiligingsrapport, dit rapport voegt de opdrachtgever bij de subsidieaanvraag. De maatregelen dienen binnen een half jaar na advies uitgevoerd te worden om voor subsidie in aanmerking te komen. Vooral trainingen, camerasystemen, afroomkluizen en vals gelddetectoren worden via de regeling aangevraagd.
De VKB is vanaf 1 september 2009 ook landelijk beschikbaar. Staatssecretaris Heemskerk verhoogde in juli 2009 het budget dat beschikbaar is voor de subsidie VKB van 3 miljoen euro naar 7, 5 miljoen euro. De beveiligingsscan is begin 2009 getest in de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Deventer, als onderdeel van het programma Veiligheid Kleine Bedrijven van het Ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW, gemeenten, politie, het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. SenterNovem voert de subsidie uit.
Met deze scan krijgen kleine bedrijven met maximaal 5 vestigingen, met ieder maximaal 10 medewerkers onafhankelijk advies op maat, toegespitst op hun branche en zaak. Via de subsidie kan de ondernemer de helft van de kosten tot maximaal 10.000 euro voor het veiliger maken van zijn zaak vergoed krijgen. De overheid vergoedt maximaal 300 euro voor de scan. De eigen kosten bedragen 50 euro.
Eerder verschenen: Ministerie verhoogt subsidie veiligheid kleine bedrijven
Links: www.stavoorjezaak.nl en
www.senternovem.nl/veiligheidkleinebedrijven