De verschillen tussen zakelijk en particulier internet

Zakelijke gebruikers stellen andere eisen aan hun internetverbinding dan particulieren. Ze hebben vaak meer bandbreedte nodig en verwachten dat eventuele storingen in zeer korte tijd door de provider verholpen worden, omdat bij uitval vaak direct kritische bedrijfsprocessen in gevaar komen.

Veel bedrijven waar de internetverbinding van groot belang is, zijn inmiddels op zakelijk glasvezel overgestapt. Een voor de hand liggende keuze, omdat daarmee het bedrijf toekomstbestendig wordt gemaakt. Het uitbreiden van de internetcapaciteit is dan geen enkel probleem meer. Zo wordt het bedrijf schaalbaar en kun direct ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen.

Veilig online
Voor bedrijven speelt het veiligheidsvraagstuk op internet een steeds grotere rol. Ondernemers zijn vaak het doelwit van cybercriminelen die gevoelige informatie proberen te onderscheppen. Een standaardverbinding, zoals die doorgaans door particulieren wordt gebruikt, voldoet dan niet meer. Gegevens moeten goed gecodeerd worden om te voorkomen dat derden ermee aan de haal kunnen gaan. Als de medewerkers vanuit meerdere vestigingen met elkaar samenwerken en gegevens uitwisselen via een eigen netwerk, is het zaak om dat netwerk goed te beveiligen. Hiervoor kan men van IPsec gebruikmaken, een privaat netwerk waarbinnen zogenoemde tunneltechnieken en encryptie gebruikt worden. Wordt deze optie gecombineerd met het eerder genoemde glasvezelnetwerk dan ontstaat een supersnel, zeer stabiel en optimaal beveiligd bedrijfsnetwerk.

Snelheid is alles
Als bedrijfsprocessen vertraging oplopen door een gebrekkige internetverbinding of een traag netwerk, kost dat omzet. Tijd is geld, dat is bekend. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat de basis van de digitale infrastructuur goed is. Een hoge bandbreedte is mooi, maar het is ook interessant om te kijken naar de manier waarop die bandbreedte wordt gebruikt. Er bestaan diverse mogelijkheden om ervoor te zorgen dat beschikbare bandbreedte efficiënter gebruikt wordt. Een voor de hand liggende optie is het opzetten van een MPLS-netwerk, waarbij data op slimmere wijze verzonden wordt en daardoor de bandbreedte slimmer gebruikt wordt. Zo wordt voorkomen dat de internetverbinding zelf de beperkende factor wordt in het bedrijf.

Deel dit artikel via: