Defensie en G4S maken delen van medewerkers mogelijk

Beveiligingsbedrijf G4S en Defensie hebben dinsdag 6 oktober tijdens een virtuele bijeenkomst een eerste stap gezet om gezamenlijk te werken aan de invulling van gedeeld werkgeverschap, door het delen van personeel mogelijk te maken. Het betreft in eerste instantie 350 medewerkers.

Staatssecretaris Barbara Visser en G4S Nederland managing director G4S Vinz van Es tekenden op twee verschillende locaties een intentieverklaring en gaven hiermee het startsein van deze samenwerking. Het doel van deze samenwerking is om stapsgewijs gedeeld werkgeverschap in te richten door circa 350 nieuwe reservisten aan te stellen die voor ongeveer 30 procent voor Defensie gaan werken en ongeveer 70 procent in dienst blijven bij G4S. De samenwerking tussen de twee partijen wordt op zo’n manier ingericht dat de reservist/medewerker op verantwoorde wijze afwisselend voor beide organisaties kan werken.

Logische volgende stap
Staatssecretaris Visser: “Defensie wil effectiever en zichtbaarder optreden in de maatschappij. Daarom is het belangrijk om de verbinding te zoeken. Om over voldoende en gekwalificeerd kennis en kunde te beschikken spelen reservisten een belangrijke rol. Deze nieuwe manier van samenwerken met externe partijen zal hopelijk veel navolging krijgen.”
Van Es benadrukte dat G4S als wereldmarktleider in veiligheids- en beveiligingsoplossingen al een nauwe relatie heeft met Defensie. Zo levert G4S ongeveer 150 bewakers ter aanvulling van de formatie van de Defensie Bewakings- en BeveiligingsOrganisatie (DBBO). “Dit is voor G4S een logische volgende stap in de uitbreiding van onze samenwerking. We geven op deze manier invulling aan goed werkgeverschap en bieden daarmee nieuwe mogelijkheden aan bestaande en nieuwe collega’s daarnaast dragen we op deze manier gezamenlijk bij aan het maatschappelijke belang en daar hechten we als G4S veel waarde aan. Mooi dat Defensie en G4S elkaar op deze manier kunnen versterken”, aldus van Es.

Adaptieve Krijgsmacht
De samenwerking betreft een pilot voor beide partijen en kan bij succes worden uitgebreid met andere partijen uit de veiligheidssector en met partijen uit andere sectoren. Het succesvol delen van personeel en mogelijk ook het delen van middelen en manieren is een praktische invulling van de Adaptieve Krijgsmacht. Zo kan Defensie het aantal reservisten de komende 10 jaar substantieel vergroten en de flexibele schil uit het nieuwe HR model invullen.

Deel dit artikel via: