Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

Gold-IP

i-Pro

Service Centrale Nederland

Eizo

Paxton

Connect Security

Teletek

Multiwacht Security

ASIS

2N

Crown Security Services

MOBOTIX

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Lobeco

Synguard

Hanwha Vision Europe

Intrasec

VisionPlatform.ai

Alarm Meldnet

VGN Group

OSEC

Paralax

Optex

Hikvision

Ajax Systems

SmartSD

Nenova

Van Dusseldorp Training

Kidde Commercial

VVNL

Genetec

ARAS

Centurion

BHVcertificaat.online

Add Secure

Brivo

VEB

MPL

G4S

IDIS

CDVI

HD Security

Regio Control Veldt

VBN

SmartCell

ASSA ABLOY

Uniview

ADI

Milestone

Unii

Seagate

VAIBS

Advancis

Eagle Eye Networks

NIBHV

Bosch Security Systems

HID

Trigion

OpenEye

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Akuvox

Bydemes

Seris

LUGN

Network Optix

Sequrix

Masset

Distri Company

Top Security

Paraat

Aritech

Defensie koopt materieel om Noordzee te beschermen

20 december 2023
Redactie
07:00

Defensie schaft camera’s en radarsystemen aan voor booreilanden en windmolens op zee en investeert daarnaast in satellietdata. Met deze waarnemingsmiddelen is dreiging tegen vitale infrastructuur op de zeebodem eerder te signaleren. Ook koopt Defensie twee nieuwe schepen. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat de Tweede Kamer laten weten.

Defensie draagt sinds een half jaar permanent bij aan het in beeld brengen van dreigingen op zee. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Kustwacht. Met de aanschaf van genoemde middelen versterkt de militaire organisatie zijn ISR-capaciteit (intelligence, surveillance en reconnaissance). Deze capaciteit draagt bij aan de afschrikking van mogelijke plegers van sabotage en spionage.

Satellieten
De dreiging bestaat vooral uit oppervlakteschepen waarvan de bemanning ongewenste activiteiten onder water uitvoert. Dat is bijvoorbeeld het verkennen of beschadigen van olie- en gasleidingen of internetkabels. Dit soort kwaadwillenden krijgen het nu een stuk lastiger om dat ongemerkt te doen. Want satellieten met een ‘synthetic aperture radar’ herkennen namelijk ook vaartuigen die hun identificatiesysteem hebben uitgeschakeld.
Defensie houdt het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied op de Noordzee in de gaten, maar ook het gebied dat daaraan grenst. Hierbij wordt ook samengewerkt met andere landen. Schepen die mogelijk een dreiging vormen, zijn zo eerder op te sporen. Overigens koopt Defensie de satellietcapaciteit voorlopig commercieel in.
Voor de beveiliging van de Noordzee koopt Defensie verder twee nieuwe, relatief eenvoudige, schepen. Ze krijgen een kleine bemanning en zijn uitgerust met sensoren en onderwaterapparatuur om verdachte situaties te onderzoeken. De minister stuurt over deze vaartuigen in 2024 nog een brief aan de Kamer.

Samenwerking
Behalve Defensie leveren ook andere instanties bijdragen aan de bescherming van de vitale infrastructuur op de Noordzee. In het Programma Bescherming Noordzee Infrastructuur werken meerdere ministeries samen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hierbij een voortrekkersrol.
Nederland werkt ook internationaal samen met landen die grenzen aan de Noordzee. Defensie doet dat binnen de NAVO, de Joint Expeditionary Force en de Northern Naval Capability Cooperation. Binnen dit laatste verband is onlangs in Den Haag een onderzoekscentrum geopend met het oog op beveiliging van onderzeese infrastructuur, het zogenoemde Seabed Security Experimentation Centre.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Seagate

Suricat

Boon Edam

Wordt een partner