Den Haag gaat overal woningen controleren na grote brand

De gemeente Den Haag gaat steekproefsgewijs woningen in de hele stad controleren. Dit gebeurt naar aanleiding van de grote brand in de Schilderswijk twee weken geleden, waarbij veertig woningen onbewoonbaar werden en een moskee zwaar beschadigd werd. Dit vertelde wethouder Martijn Balster in het NOS Radio 1 Journaal.

De brand verspreidde zich razendsnel en de brandweer had de grootste moeite om deze onder controle te krijgen. Met de steekproef wil Den Haag nagaan of een dergelijke grote brand ook in andere delen van de stad kan ontstaan. Daarom worden de binnen- en buitenkant van woningen gecontroleerd op onder andere de bouwkundige staat, ventilatie, elektrische leidingen en de aanwezigheid van rook- en koolmonoxidemelders.

Verantwoordelijkheid
Volgens wethouder Balster zijn er vooral zorgen omtrent particulier verhuurde woningen in kwetsbare wijken. De kwaliteit daarvan loopt hard terug sinds de Staat zich financieel heeft teruggetrokken van de woningmarkt. Daarmee zijn ook de programma’s verdwenen die bedoeld waren om de kwaliteit van particuliere woningen te verbeteren. De overheid heeft die verantwoordelijkheid overgedragen aan de huiseigenaren en dat leidt volgens Balster op verschillende plekken tot slechte situaties. Bij de grote brand in de Wouwermanstraat zei een deskundige dat hij op afstand al kon zien dat de woningen niet aan de bouwvoorschriften voldeden.

Deel dit artikel via: