Derde jaar op rij méér fietsen gestolen in Nederland

Het aantal gestolen fietsen in Nederland blijft stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata. In 2024 zijn maar liefst 86.220 fietsdiefstallen gemeld. Dat is zo’n 30% meer dan vijf jaar eerder. Vooral Amsterdam is een hotspot voor fietsdieven, maar als we de diefstallen afzetten tegen het aantal huishoudens dan spant Heemstede de kroon.
“Lang niet iedereen doet aangifte van een gestolen fiets. Het daadwerkelijke aantal diefstallen zal dus een nog stuk hoger zijn dan we weten”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. “Daarnaast hebben steeds meer mensen een elektrische fiets. Dat kan de stijging in het aantal geregistreerde fietsdiefstallen deels verklaren. Aangifte doen is namelijk nodig als je een vergoeding wilt van je verzekeraar.”
In deze gemeenten loop je het grootste risico
In de gemeente Amsterdam zijn vorig jaar 10.810 fietsen gestolen. Dat zijn er meer dan alle fietsdiefstallen in de provincies Drenthe, Flevoland, Zeeland, Friesland en Groningen bij elkaar opgeteld.
In grote steden is het risico hoog, maar ook in kleinere gemeenten worden relatief veel fietsen gestolen. Als we de diefstallen afzetten tegen het aantal huishoudens in de gemeente, dan is het risico het grootst in de gemeenten Heemstede en Veere. Per 1.000 huishoudens zijn er vorig jaar 23,3 fietsdiefstallen gemeld in Heemstede. In het Zeeuwse Veere waren het er bijna 23.
- Heemstede (Noord-Holland): 23,3 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Veere (Zeeland): 22,7 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Nijmegen (Gelderland): 21,7 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Amsterdam (Noord-Holland): 21,0 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Zandvoort (Noord-Holland): 20,9 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Eindhoven (Noord-Brabant): 20,6 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Haarlem (Noord-Holland): 20,5 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Delft (Zuid-Holland): 20,5 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Utrecht (Utrecht): 20,1 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
- Groningen (Groningen): 19,2 fietsdiefstallen per 1.000 huishoudens
Opvallend in deze lijst is dat in zes van de tien gemeenten veel studenten wonen en dat de helft in Noord-Holland ligt. Renswoude en Schiermonnikoog zijn de enige gemeenten waar géén fietsdiefstallen zijn gemeld in 2024.
Opvallend
Het aantal fietsdiefstallen neemt dus toe, maar dat geldt niet voor alle provincies. Opvallend genoeg zijn er in Utrecht juist 575 minder fietsen gestolen dan het jaar ervoor. Twee jaar geleden waren dat er 7.580, vorig jaar 7.005. Ook in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel en Noord-Holland zijn er in minder fietsen gestolen dan een jaar eerder.
In Zuid-Holland neemt het aantal fietsdiefstallen het hardst toe. Vorig jaar werden daar in totaal 19.325 diefstallen geregistreerd, 590 meer dan in 2023. Daarvan zijn er alleen al 4.705 fietsen gestolen in de stad Rotterdam. Ook in de provincies Drenthe, Flevoland, Gelderland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg was er een toename in fietsdiefstallen.
“Als je fiets uit de achtertuin of schuur wordt gestolen, houd er dan rekening mee dat je niet altijd recht hebt op een vergoeding”, waarschuwt Michel Ypma van Independer. “De voorwaarden en vergoedingen verschillen tussen verzekeraars. Maar de fiets moet bijvoorbeeld altijd op slot staan. Ook als hij in de schuur staat, waarvan de deur al is afgesloten. Bij fietsdiefstal buitenhuis dekt de woonverzekering niets, alleen een fietsverzekering met diefstaldekking biedt dan uitkomst. Kijk dus goed welke verzekering het beste bij je past. Vergelijk deze ook goed op prijs en dekking.”