Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

JMB Groep

PG Security Systems

HD Security

Service Centrale Nederland

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

ARAS

Nimo Dog Security

Optex

Seagate

Paraat

Top Security

Uniview

Bosch Security Systems

Secusoft

EAL

Trigion

Ajax Systems

Alphatronics

Brivo

Dero Security Products

Crown Security Services

Nenova

IDIS

VEB

VAIBS

Unii

Masset Solutions

Lobeco

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

HID

Paxton

20face

Genetec

Kiwa

Oribi ID Solutions

SmartSD

ASSA ABLOY

Akuvox

Multiwacht

Seris

Nimo Drone Security

Eizo

BHVcertificaat.online

Hikvision

Eagle Eye Networks

RoSecure

G4S

VBN

GFT

Centurion

Explicate

Securitas

VVNL

NetworxConnect

OSEC

NIBHV

CDVI

Advancis

Sequrix

ASIS

2N

Hanwha Vision Europe

CSL

VideoGuard

Add Secure

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

SmartCell

DZ Technologies

Connect Security

SMC Alarmcentrale

ADI

Bydemes

Milestone

CardAccess

SOBA

Gold-IP

Deursystemen ASSA ABLOY voor een brandveilig gebouw

1 november 2022
Redactie
07:59

Een brandveilig gebouw kan alleen maar brandveilig zijn als de compartimentering gegarandeerd is en de vluchtwegen een vlotte evacuatie bevorderen. Dat is precies waarvoor de oplossingen van ASSA ABLOY Opening Solutions zijn ontwikkeld. Deze zorgen voor een afgesloten deur bij rook of brand en maken een vlotte doorgang mogelijk bij het vluchten.

Dankzij het uitgebreide gamma aan brandwerende oplossingen, getest volgens de Europese normen, heeft ASSA ABLOY voor elk project een oplossing in huis. “Brandveiligheid en brandwerendheid zijn twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden, maar een heel andere betekenis hebben”, steekt Micha de Jong, business developer Residential – Housing Cooperation bij ASSA ABLOY Opening Solutions, van wal. “Bij producten en bouwkundige elementen spreken we van brandwerendheid. Brandwerende producten en bouwkundige elementen dragen voor een groot deel bij aan een brandveilig gebouw. Brandveiligheid is dus eerder een concept, terwijl brandwerendheid gaat over de aparte componenten.”

Brand- en rookcompartimentering
De oplossingen van ASSA ABLOY zijn afgestemd op de verschillende elementen die eigen zijn aan een brand. Zo is er in de aanloopfase, voordat de brand zich volledig heeft ontwikkeld, vaak al veel rookontwikkeling. ASSA ABLOY heeft valdorpels in het gamma die naar beneden komen wanneer de deur sluit en de naad onder de deur dicht. Zo kan er geen rookpluim via de opening onderaan de deur ontsnappen. Rook zorgt voor verwarring en desillusie en mogelijk verstikking, waardoor mensen de weg kwijtraken. Daarom is rookcompartimentering ook van heel groot belang.

Compartimentering in stand houden
Moet een deur brandwerend zijn, dan levert ASSA ABLOY Opening Solutions sloten en grendels, die essentieel zijn om de brandcompartimentering in stand te houden. “Bij het begin van een brand krijg je eerst te maken met een relatief lage druk en lage temperatuur in een ruimte. Hoe warmer het wordt, hoe meer de druk stijgt, waarmee de rook zich zal proberen naar buiten te werken. De vervorming van deuren en kozijnen ten gevolge van die hoge temperatuur kan je bijvoorbeeld beperken door middel van een ASSA ABLOY slot met meerpuntsvergrendeling. Dankzij de goede vergrendeling blijft de deur perfect gesloten, wat ervoor zorgt dat rook en brand minder snel van het ene naar het andere compartiment kunnen overslaan”, aldus Micha De Jong.

Deurdrangers
Ook de deurdrangers van ASSA ABLOY dragen bij aan de brandwerendheid van de deur en de brandveiligheid van een gebouw. “Onze deurdrangers zorgen ervoor dat een deur in het dagelijks gebruik makkelijk opengaat, en weer goed in het slot valt tijdens het sluiten. Alleen een dichte deur is een brandwerende deur. Bij ASSA ABLOY hebben we deurdrangers met een vrijloopfunctie in huis die helemaal geen weerstand bieden, maar wel meteen de deur afsluiten bij een melding van een rook- of brandalarmsysteem”, vertelt Micha de Jong.

Veilige vluchtweg
Nog een cruciaal element in een brandveilig gebouw is een vlot bereikbare en veilige verzamelplaats. Vluchtdeuren moeten daarbij vrij toegankelijk en makkelijk te openen zijn. Daarvoor kan men beroep doen op de antipanieksloten en paniekbalken van ASSA ABLOY Opening Solutions.
“In geval van een calamiteit is het van belang dat men veilig kan vluchten. Aangezien een deur een obstakel in een doorgang is, komt het erop aan dat deze deur zo min mogelijk een barrière vormt om te kunnen vluchten. Daar zorgen onze paniekbalken voor, die makkelijk open te duwen zijn. Door deze te koppelen aan een brandmeldinstallatie kan je ervoor zorgen dat de balk alleen actief is in het geval van een calamiteit, wat bijvoorbeeld in musea wordt toegepast”, legt Micha de Jong uit.

Bewezen kwaliteit
Brandveiligheid is in elk land geregeld via wetten en richtlijnen. De producten van ASSA ABLOY worden uitvoerig getest op hun eigenschappen tijdens brand en rook door middel van brand- en rooktesten volgens de Europese normen EN1634-1 en EN1634-3. Omdat je een slot alleen niet kan testen op brandwerendheid, enkel de hele deur gemonteerd in een wand, werkt ASSA ABLOY voor deze testen samen met deurfabrikanten. Op basis van deze testen kan ASSA ABLOY hardware performance sheets voorleggen voor haar producten, volgens de EN 16035-norm, die vrij te raadplegen zijn op de website. Ook dragen de producten de Europese CE-markering, waardoor ze in elk Europees land aan de richtlijnen voldoen.

Brandwetgeving
“De brandwetgeving heeft eenvoudig gezegd twee doelen: zorgen dat er geen slachtoffers vallen en zorgen dat de brand zich niet verder uitbreidt. Onze producten creëren in samenwerking met geteste deursystemen tijd om veilig te vluchten door de brandcompartimentering te garanderen, terwijl we met onze vluchtwegoplossingen zorgen dat de deuren makkelijk opengaan. Beide zijn essentiële elementen voor een brandveilig gebouw. Daar komt nog bij dat wij een heel breed gamma aan oplossingen aanbieden en actief zijn in heel Europa. Met ASSA ABLOY Opening Solutions kunnen onze klanten dan ook op beide oren slapen wat brandveiligheid betreft”, besluit Micha de Jong.

Meer informatie is te vinden op de website.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner