Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NetworxConnect

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

Network Optix

ARAS

Unii

SmartCell

Aritech

ASSA ABLOY

VAIBS

Top Security

VEB

Milestone

Synguard

OSEC

Add Secure

IDIS

SOBA

Advancis

Multiwacht

Avigilon Alta

Seris

i-Pro

Lobeco

Oribi ID Solutions

VBN

Uniview

Securitas

MOBOTIX

Sequrix

HD Security

CDVI

SMC Alarmcentrale

Service Centrale Nederland

ADI

Centurion

Hanwha Vision Europe

NIBHV

Eizo

Trigion

Brivo

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

Connect Security

Akuvox

Intrasec

Paraat

VVNL

Seagate

Crown Security Services

Bydemes

Hikvision

ASIS

VideoGuard

Bosch Security Systems

Kidde Commercial

HID

CSL

Optex

Distri Company

Paxton

Nenova

Alarm Meldnet

Genetec

Secusoft

Masset

VGN Group

EAL

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Alphatronics

G4S

Gold-IP

2N

Regio Control Veldt

Deze week nieuwe Wet straffen en beschermen van kracht

28 juni 2021
Redactie
05:55

Ruim een jaar nadat de Wet straffen en beschermen door de Eerste Kamer is aangenomen, wordt deze per 1 juli ingevoerd. De wet houdt onder andere in dat gedetineerden niet meer voorwaardelijk vrijkomen als zij er twee derde van hun celstraf op hebben zitten.

De nieuwe wet heeft gevolgen voor mensen die zes jaar of langer moeten zitten. Die komen nu maximaal twee jaar eerder voorwaardelijk vrij. Voor wie een kortere straf heeft, blijft de twee derde-regeling van kracht. Een voorwaarde voor vervroegde invrijheidstelling is bijvoorbeeld dat de gedetineerde een re-integratietraject volgt, waardoor deze na de invrijheidstelling niet is aangewezen op criminaliteit om in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

Gevaar voor de maatschappij
Wat ook verandert is dat voorwaardelijke invrijheidstelling niet langer van rechtswege ingaat. Per geval beslist een Officier van Justie hierover, waarbij gekeken wordt naar het gedrag van de gedetineerde, het gevaar voor de maatschappij en de belangen van slachtoffers. Re-integratie wordt nog altijd belangrijk gevonden, maar hoeft bij iemand die 30 jaar heeft gekregen, geen 10 jaar te duren, zo stelt minister Dekker van Rechtsbescherming. Hij vindt dat de lange voorwaardelijke invrijheidstelling afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van gevangenisstraffen.

Goed gedrag bevorderen
De nieuwe wet is ook bedoeld om goed gedrag onder gedetineerden te bevorderen. Wie zich slecht gedraagt, krijgt geen of minder verlof en mogelijk geen voorwaardelijke invrijheidstelling aan het einde van de detentieperiode. Wie zich goed gedraagt wordt beloond met prettiger werk en meer privileges. Zo wordt eigenlijk al vanaf dag één aan de re-integratie gewerkt. Bij de uiteindelijke re-integratie is een belangrijke rol weggelegd voor de reclassering en de gemeente waar de gedetineerde staat ingeschreven. Die moeten de gedetineerde helpen bij het vinden van een woning en een baan. Het is bewezen dat dit de kans op recidive aanmerkelijk verkleint.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

Suricat

Seagate

Distri Company

Videoguard

SequriX

Wordt een partner