Diefstal aanhangwagens neemt toe

Aanhangwagens worden in het noorden van Nederland vaker gestolen. Met name in plaatsen die dicht bij de grens met Duitsland liggen.

Aanhangwagens zijn volgens de politie populair bij dieven, omdat ze makkelijk los te koppelen en mee te nemen zijn. Ook zijn ze vrij eenvoudig door te verkopen. Eigenaren laten aanhangwagens vaak onafgesloten voor de deur, op de oprit of achter een hek staan.

In 2013 werden 108 aanhangers gestolen. Een jaar later waren dat er 215. Halverwege 2015 staat de teller al op 166.

aanhangerAanhangwagens onder de 750 kilo hebben geen eigen kenteken maar het kenteken van het trekkende voertuig. Ze staan nergens geregistreerd en daarom is het lastig een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen, zegt de politie.

De politie geeft tevens een aantal tips om diefstal te voorkomen:

  • Stal uw aanhangwagen altijd zoveel als mogelijk uit het zicht van de weg.
  • Enkel een disselslot is niet voldoende. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt waardoor de aanhangwagen met behulp van een touw alsnog eenvoudig te verplaatsen is. Veranker uw aanhangwagen op privé terrein met een goed kettingslot aan wand of bodem. Dit mag niet op de openbare weg.
  • Maak uw aanhangwagen uniek door het inslaan van een uniek nummer of code met slagletters. Dit doet u op enkele strategische plaatsen zoals de boom en as.
  • Maak extra gebruik van een wielklem of disselslot om uw aanhangwagen beter te beveiligen.
  • Neem foto’s van je aanhangwagen, wordt die toch gestolen dan weet de politie waar ze naar uit moet kijken want er rijden honderden aanhangwagens rond in uw omgeving.
  • Hang er stickers met betrekking tot je woonplaats en/of je zaak op. Hoe opzichtiger de aanhangwagen eruit ziet, hoe moeilijk verhandelbaar deze is en minder interessant om te stelen.
Deel dit artikel via: