Diefstal e-bikes stijgt explosief

Nederland is volgens het Algemeen Dagblad een luilekkerland voor fietsendieven uit vooral Oost-Europa. Dat zou komen omdat er in ons land relatief veel dure e-bikes zijn. De kans dat een e-bike jonger dan een jaar wordt gestolen, is in een paar jaar tijd 2,5 keer groter geworden.
Het schadebedrag dat verzekeraars uitkeren stijgt volgens het AD snel. Marktleider ENRA zag dat in drie jaar tijd verdubbelen en keerde vorig jaar 15 miljoen euro uit. “Steeds meer e-bikes worden gestolen en fietsen zijn in het algemeen duurder geworden”, zegt woordvoerder Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars tegen de krant. Van de 18 miljoen fietsen in Nederland zijn er  inmiddels één miljoen elektrisch. De prijzen lopen uiteen van 1000 tot 3000 euro.
De diefstallen zijn volgens ENRA-directeur Douwe Boeijenga goed georganiseerd. Gestolen fietsen gaan volgens hem met grote aantallen tegelijk de grens over. Onlangs bleek een gestolen lokfiets een dag later al in Polen te staan. De vraag is groot.
Ook Marloes Eshuis van Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, ziet dat steeds meer georganiseerde bendes van Oost-Europeanen actief zijn. Ze gaan volgens haar met busjes vol aan de haal. De verzekeraars zien zich verplicht de premies voor e-bikes te verhogen. Wie in het centrum van Amsterdam woont, betaalt al rond de 400 euro per jaar. Rotterdammers en Hagenaars zijn 100 euro goedkoper uit. In Urk en Staphorst betalen e-bike-bezitters maar 80 euro per jaar.

Deel dit artikel via: