Diefstal kentekenplaten blijft zorgwekkend toenemen
Het afgelopen jaar werden 66.000 kentekenplaten gestolen. Ook worden steeds meer valse kentekenplaten geproduceerd. Soms om belastingen en boetes te ontduiken, maar ook om liquidaties en andere zware misdrijven te kunnen uitvoeren. Het CDA wil dat het kabinet hier iets aan gaat doen, meldt Nieuwsuur.
De criminelen gaan soms slim te werk. Zij zoeken een auto die er precies hetzelfde uitziet als die van hen en laten daarvan de kentekenplaten kopiëren. Vorig jaar gebeurde dat 360 keer, voor zover de politie dat kan nagaan. De rechtmatige eigenaar van de kentekenplaten kan door deze handelswijze behoorlijk in de problemen komen. Kamerlid Wytske Postma van het CDA vindt dat het kabinet meer moet doen om deze vorm van diefstal tegen te gaan. Bij veel criminele handelingen blijkt namelijk gebruik te worden gemaakt van gestolen of nagemaakte kentekenplaten. Zo ook bij de moord op advocaat Derk Wiersum.
Pilot
Professionele criminelen kiezen ervoor kentekenplaten na te laten maken. Dan blijft dit langer onopgemerkt voor de rechtmatige eigenaar. Om namaak van kentekenplaten moeilijker te maken werd in 2015 besloten een chip in de platen te verwerken. Op dit moment loopt een pilot om de technologie uit te proberen, maar het is nog niet bekend of en wanneer de maatregel landelijk wordt doorgevoerd. Postma wil dat de betreffende minister meer haast gaat zetten achter dit project. De politie ziet voorlopig meer in een vorm van verzegeling, zoals dat in Denemarken gebeurd. Dat maakt het aanzienlijk moeilijker om kentekenplaten op een andere auto te bevestigen. Deze methode maakt echter geen einde aan de mogelijkheid om kentekenplaten te kopiëren.