Diefstal kost verkoopster ICI Paris XL baan en 4200 euro

Diefstal van een paar flesjes parfum heeft een verkoopster van ICI Paris XL haar baan gekost, maakt RTL Nieuws bekend. Ook moet zij haar voormalige werkgever de juridische kosten van 1200 euro en een schadevergoeding betalen. Die bedraagt maar liefst 3000 euro.

De 48-jarige vrouw werkte sinds 2005 bij ICI Paris XL en de laatste vier jaar bij een vestiging in Alkmaar. Tijdens een controle vond de assistent-filiaalmanager begin juni vijf flesjes dure parfum in haar tas en jas. Het ging om producten met een winkelwaarde van tussen de 107,95 en 145,25 euro. De vrouw werd op staande voet ontslagen, maar stapte naar de rechter om het ontslag aan te vechten. Zij vond het een te zware straf, omdat zij 15 jaar tot tevredenheid voor het bedrijf gewerkt had en nooit eerder had gestolen. Bovendien is zij bang geen werk meer te vinden, als zij in het frauderegister komt te staan. En zij loopt WW mis, omdat ze op staande voet ontslagen is.

Gefixeerde schadevergoeding
De rechter erkende de gevolgen van het ontslag, maar vond de maatregel wel terecht, gezien de ernst van de diefstal. Daarom werd het ontslag gehandhaafd en moest de vrouw bovendien de juridische kosten vergoeden. Verder kreeg zij een zogenoemde ‘gefixeerde schadevergoeding’ opgelegd, die gelijk is aan het loon dat zij gedurende haar opzegtermijn zou ontvangen en dat zij misloopt vanwege het ontslag op staande voet. De vergoeding is bedoeld voor de werkgever, omdat die vanwege het gedrag van de werknemer ineens met een personeelslid minder zit en wellicht extra kosten moet maken om de capaciteit weer op orde te krijgen. Volgens een advocaat hanteren werkgevers de gefixeerde schadevergoeding ook om werknemers te ontmoedigen hun ontslag op staande voet bij de rechter aan te vechten.

Deel dit artikel via: