Direct afrekenen voor Utrechtse OV-vandalen

Wie straks een eigendom van Utrechtse openbaar vervoersbedrijven beschadigt, krijgt bovenop de schadeclaim een rekening voor de te maken afwikkelingskosten. Voor het innen daarvan gaat SODA zorgen, dat ook de 181 euro incasseert van betrapte winkeldieven.

Met de maatregel willen de vervoersbedrijven de schade gecompenseerd zien, maar ook verwacht men dat er een preventieve werking van uitgaat. Op die manier hoopt men het reizen weer wat prettiger te maken, voor zowel de passagiers als het personeel. In de detailhandel heeft het in ieder geval geholpen. Sinds winkeldieven standaard 181 euro schadevergoeding moeten betalen, is deze vorm van overlast met 40 procent verminderd.

Tonnen
Sinds 2005 is SODA de bedenker en uitvoerder van de aanpak directe aansprakelijkstelling. Door het succes van deze aanpak worden inmiddels tonnen aan euro’s overgemaakt aan benadeelden van strafbare feiten. Deelnemers aan de SODA-aanpak ervaren een forse daling in criminaliteit van tientalen procenten.
Het resultaat van de directe aansprakelijkstelling bij winkeldiefstal was aanleiding tot het ontwikkelen van de SODA-aanpak voor andere delicten. Momenteel wordt de SODA-aanpak toegepast bij opkopers en verzekeraars. SODA ontwikkelt op eigen initiatief en op verzoek van partijen nieuwe toepassingen van de aanpak. Naar eigen zeggen kan het geld in 80 procent van de gevallen worden geïncasseerd.

Deel dit artikel via: