Donkere Dagen Offensief tegen High Impact Crime
Op dinsdag 6 november starten de Politie Amsterdam Amstelland en beveiligingsorganisatie Trigion met het ‘Donkere Dagen Offensief’ in stadsdeel Amsterdam-West. Met dit project krijgen inbraken, overvallen en straatroven (de zogenaamde High Impact Crime) in het stadsdeel extra aandacht tijdens de donkere herfst- en wintermaanden.
De politie zet de komende maanden extra in op surveillance, opsporing en analyse. In de praktijk houdt dat in dat analisten nagaan waar en wanneer er misdrijven worden gepleegd in de buurt. Met die informatie kan gerichter gesurveilleerd worden, zowel door politie als door toezichthouders.
‘We kunnen elk extra paar ogen en oren goed gebruiken en zijn daarom blij met de samenwerking met Trigion’ zegt Mark Albrecht, Projectleider High Impact Crime van de Politie Amsterdam Amstelland, ‘maar we roepen ook bewoners op om meldingen te doen. We merken dat bewoners soms aarzelen om ons te bellen als ze een verdachte situatie aantreffen. Dan bellen ze een dag later alsnog, maar dan is het vaak al te laat. Dus ziet u iets verdachts, bel ons dan meteen.’
Onder regie van de Veiligheidscoördinator en Projectleider High Impact Crime van de Politie Amsterdam Amstelland, zet Trigion Toezicht & Handhaving vanaf 6 november dagelijks minimaal vier koppels van twee toezichthouders in binnen stadsdeel Amsterdam West. Deze toezichthouders richten zich op normafwijkende situaties en gedragingen binnen de winkelgebieden van het stadsdeel Amsterdam-West. Zij worden preventief ingezet op inbraken, overvallen en straatroven. ‘Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in een buurt waar eenmaal is ingebroken, binnen één tot drie dagen vaak nóg eens wordt ingebroken’ zegt Albrecht, ‘daarom zetten we daags na een inbraak extra mensen in in die wijk’. De politie geeft bij de gemeente Amsterdam aan waar en wanneer extra toezicht gewenst is. De gemeente zoekt vervolgens een beveiligingsbedrijf dat aan die wens kan voldoen. ‘Je ziet steeds meer samenwerkingsverbanden ontstaan tussen publieke en private partijen in de veiligheidsketen, om maatschappelijke problemen gezamenlijk aan te pakken’. Ook dit is een voorbeeld waarbij een private partij, in opdracht en onder regie van de politie, extra ogen en oren inzet.
Voor Trigion is publieke private samenwerking geen nieuw verschijnsel. Eind vorig jaar ging de organisatie bijvoorbeeld ook een samenwerking aan met de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond, in het kader van het project ‘Oog en Oor’. In dat project werken diverse partners intensief samen en wordt informatie uitgewisseld om de veiligheid in de Rotterdamse haven verder te vergroten.