Dossiers veelplegers ter inzage

Woningbouwverenigingen, gemeenten en zorginstellingen mogen voortaan persoonlijke dossiers van draaideurcriminelen inzien. De instanties kunnen zo sneller helpen bij de aanpak en begeleiding van veelplegers. In de dossiers staat voor welke delicten iemand is opgepakt en veroordeeld. Ook is via de computer te zien of een veelpleger verslaafd of agressief is, waar hij gevangen zit en wanneer hij weer vrijkomt.

Het ministerie van Justitie presenteert het digitale dossier vandaag op een conferentie in Utrecht als een nieuw wapen in de strijd tegen veelplegers. Circa 20.000 draaideurcriminelen zijn verantwoordelijk voor een vijfde van alle criminaliteit in Nederland. Ze maken maken zich keer op keer schuldig aan straatroof, inbraak, diefstal en heling, vaak omdat ze verslaafd zijn of psychisch gestoord.

Met het digitaal dossier kunnen betrokken instanties veelplegers veel dichter op de huid zitten, meldt het ministerie van Justitie. Als een veelpleger verhuist of zijn werkterrein verlegt kan een dossier snel worden overgedragen naar een andere stad of regio. ?Nu komen instanties er vaak te laat achter dat ze eigenlijk al iets hadden moeten doen?, zegt een woordvoerster van het ministerie.

Deel dit artikel via: