Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

SmartCell

NIBHV

BHVcertificaat.online

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

VideoGuard

NetworxConnect

Masset Solutions

Nenova

VEB

VBN

Network Optix

Unii

ASSA ABLOY

Advancis

Trigion

HD Security

Brivo

Add Secure

Seris

IDIS

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Paraat

2N

ADI

JMB Groep

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Connect Security

G4S

Avigilon Alta

Explicate

Kiwa

VVNL

Eizo

Uniview

CardAccess

SmartSD

Hanwha Vision Europe

ASIS

Dero Security Products

Hikvision

Sequrix

Optex

Securitas

Alphatronics

Seagate

VAIBS

HID

EAL

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Secusoft

i-Pro

OSEC

Top Security

Lobeco

20face

Multiwacht

PG Security Systems

CSL

SOBA

ARAS

Milestone

Genetec

Akuvox

GFT

Paxton

Centurion

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Bydemes

Service Centrale Nederland

Douane blijft inzetten op aanpak ondermijning

25 juni 2024
Redactie
10:48

De douane werpt volgens de Rijksoverheid steeds meer barrières op tegen drugssmokkel. Door samen op te trekken met andere landen, intensievere samenwerking in Nederland en technologische innovaties levert de douane een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van ondermijning.

De douane zet onder andere in op de aanpak van accijnsfraude, zoals de handel in illegale sigaretten. Opbrengsten van accijnsfraude kunnen een financieringsbron vormen voor andere criminaliteit. Dat blijkt uit de stand van zakenbrief douane, die staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Staatssecretaris De Vries: “Het is belangrijk dat we steeds meer doen om drugssmokkel tegen te gaan. We hebben liaisons en attachées in Latijns-Amerika, we verstevigen de aanpak in de mainports en met de inzet van drones willen we een waterbedeffect naar andere delen in ons land voorkomen. Maar drugssmokkelaars zijn nietsontziend en blijven het proberen. Daarom is ook de aanpak van accijnsfraudeprioriteit. Daarmee raken we criminelen in hun portemonnee. De handel in illegale sigaretten kan namelijk een financieringsbron vormen voor andere criminaliteit, zoals drugssmokkel.”

Aanpak van accijnsfraude
Door de grote winsten die criminelen behalen met accijnsfraude worden criminele vermogens opgebouwd. Daarmee kunnen andere criminele activiteiten worden gefinancierd. De handel in illegale tabaksproducten is een groeimarkt. Bestrijding van accijnsfraude is daarom ook voor de komende jaren een prioriteit van de douane. De douane controleert in het binnenland, bijvoorbeeld bij winkels. Op vliegvelden en in havens worden vrachtcontroles uitgevoerd. En voor het eerst wordt ook op vluchten afkomstig van binnen de Europese Unie op smokkel van tabaksproducten gecontroleerd. Binnen het Combiteam Smoke werkt de douane samen met de FIOD en het OM aan de ontmanteling van illegale fabrieken en op smokkel van tabaksproducten vanuit andere werelddelen naar Nederland en de EU.

Douane trekt samen op met andere landen
Alle drugs die in Latijns-Amerika onderschept worden, hoeven in Nederland niet meer tegengehouden te worden. Daarom werkt de douane intensief samen met landen in Latijns-Amerika. Zo is met Ecuador een douaneverdrag getekend, en wordt verkend of dat ook kan met Peru. Om te zorgen dat douaniers van verschillende landen elkaar weten te vinden met inlichtingen en informatie, zijn liaisons en attachés geplaatst. En douaniers uit bijvoorbeeld Suriname en Brazilië gaan samen trainen met Nederlandse douaniers op de Maasvlakte in Rotterdam. Ook binnen Europa trekt de douane samen op. Zo werkt de Douane nauw samen met België en is de douane actief in de Europese Havenalliantie, die dit jaar is opgericht door de Europese Commissie.

Intensieve samenwerking in Nederland
Om te voorkomen dat drugs Nederland binnenkomen werkt de Douane intensief samen met anderen. Zo participeert de douane in het programma Weerbare haventerminal. Onderdeel hiervan is een proef om de aanzegtermijn te verkorten van 72 uur van tevoren naar 24 uur van tevoren, met als doel de onvoorspelbaarheid van douanecontroles te vergroten. Bovendien werkt de douane samen met andere diensten om te voorkomen dat Nederland als exportland van drugs gebruikt wordt. In het Hit and Run Post Team (HARP) werkt de douane samen met het OM en de politie om uitgaande drugssmokkel per post tegen te gaan. Het team is sinds april actief en de eerste zaak is inmiddels opgepakt door het team.

Technologische innovaties
Drugscriminelen vinden constant nieuwe smokkelmethoden. Om hen voor te blijven, zet de douane ook in op innovatie. Zo gebruiken douaniers op verschillende plekken drones om toezicht te houden en krijgt cameratoezicht een plek in de noordelijke regio’s en op regionale luchthavens. Met een test in het Noordzeekanaalgebied is aangetoond dat scheepsrompen gescand kunnen worden op afwijkingen, zoals aangelaste boxen of buizen waarin verdovende middelen kunnen worden gesmokkeld.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner