Douane neemt illegale ‘COVID 19-geneesmiddelen’ in beslag

Bij controles van post- en koerierszendingen heeft de douane 665 zendingen met illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De medicijnen werden op internet aangeprezen om COVID-19 te behandelen. De pakketten bevatten in totaal meer dan 55.000 gebruikerseenheden (tabletten, capsules, zalf, flesjes).

De controles waren onderdeel van een internationale actie in de afgelopen drie maanden. De douane heeft tijdens deze actie voornamelijk Ivermectine aangetroffen. Daarnaast werden ook antibiotica en malariamiddelen onderschept. Ivermectine is een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en verschillende worminfecties.

Risico’s
De controle op illegale geneesmiddelen is een vast onderdeel van intensieve controles van de douane. De douane werkt hierbij nauw samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Volgens de inspectie zijn er risico’s aan het bestellen van receptgeneesmiddelen bij malafide verkopers op internet. Hoofdinspecteur IGJ Roderick Runne: “Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen.”

Illegale geneesmiddelen
De inbeslagname van de illegale geneesmiddelen was onderdeel van een internationale actie, georganiseerd vanuit de Wereld Douane Organisatie (WDO). Doel is het tegenhouden van illegale geneesmiddelen die verband houden met de COVID-19-pandemie en mogelijk een bedreiging vormen voor de veiligheid en gezondheid van de consument.
De geneesmiddelen die de douane heeft onderschept waren voornamelijk afkomstig uit India, Hong Kong en Singapore. Zij waren allemaal bestemd voor particulieren. Invoeren van geneesmiddelen is alleen toegestaan met een vergunning. Er zijn geen illegale COVID-19-vaccins aangetroffen.

Deel dit artikel via: