Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Genetec

HD Security

Kiwa

SOBA

Sequrix

Nimo Drone Security

Seris

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Unii

Paraat

2N

Connect Security

20face

ASSA ABLOY

VBN

Traka ASSA ABLOY

VVNL

EAL

OSEC

Akuvox

Milestone

Secusoft

CSL

G4S

Crown Security Services

Alphatronics

i-Pro

VEB

CardAccess

Masset Solutions

Bydemes

Gold-IP

Paxton

Nimo Dog Security

Uniview

NIBHV

VideoGuard

Optex

CDVI

SmartSD

Advancis

Securitas

Alarm Meldnet

ARAS

NetworxConnect

Add Secure

Eizo

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

GFT

HID

Dero Security Products

Seagate

BHVcertificaat.online

ADI

Hikvision

Explicate

Brivo

SmartCell

Trigion

JMB Groep

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Centurion

Avigilon Alta

Multiwacht

PG Security Systems

Network Optix

IDIS

Eagle Eye Networks

Top Security

Bosch Security Systems

RoSecure

Oribi ID Solutions

ASIS

De Beveiligingsjurist

Nenova

Lobeco

Douaneteam nu uitgerust met semi-automatische wapens

9 juli 2024
Redactie
17:02

Het Team Bijzondere Bijstand (TBB), een speciale douane-eenheid die jaarlijks miljarden aan cocaïne onderschept en vernietigt, beschikt voortaan over semi-automatische vuurwapens. Dit wordt gezien als van levensbelang vanwege de toenemende dreiging vanuit de onderwereld. TBB’ers, die in beslag genomen cocaïne naar verbrandingsovens transporteren, lopen steeds meer risico’s.

In Antwerpen bleek onlangs hoe groot de dreiging kan zijn. Een groep Nederlandse criminelen probeerde daar 10.000 kilo in beslag genomen cocaïne terug te stelen. Dankzij verborgen trackers konden ze de lading volgen. Toen douaniers merkten dat ze gevolgd werden, alarmeerden ze de politie, die de criminelen klemreed en drie pistolen vond.
Hoewel dergelijke extreme incidenten in Rotterdam nog niet zijn voorgevallen, benadrukte voormalig staatssecretaris Aukje de Vries het belang van goed uitgeruste handhavingsorganisaties. Peter van Buijtenen, directeur van Douane Rotterdam, voegt daaraan toe: “Het Team Bijzonder Bijstand krijgt steeds vaker te maken met gevaarlijke situaties. Deze nieuwe wapens bieden onze collega’s meer veiligheid en hebben bovendien een afschrikwekkende werking.”

Training
De TBB’ers zijn de afgelopen maanden getraind met hun nieuwe wapen, de SIG Sauer MPX. Dit semi-automatische Amerikaanse wapen vuurt 9 millimeter patronen af en heeft een groter bereik dan een handvuurwapen.
Het nieuwe wapen is echter niet bedoeld voor het aanhouden van uithalers. Volgens een commandant van het TBB verzetten uithalers zich meestal niet tijdens aanhoudingen en dragen zij vooralsnog geen wapens.
In de eerste helft van 2024 onderschepte de douane aanzienlijk minder cocaïne dan voorgaande jaren: 12.000 kilo in de Rotterdamse haven en 16.000 kilo in alle Nederlandse zeehavens. Het recordjaar blijft 2021, met 73.000 kilo onderschepte cocaïne. De douane streeft ernaar om het onderscheppingspercentage naar 70 à 80 procent te brengen, om smokkelen via de Rotterdamse haven financieel onaantrekkelijk te maken.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner