Douaniers krijgen semi-automatische vuurwapens

Om douaniers beter te beschermen tegen toenemende dreigingen van drugscriminelen, heeft het demissionaire kabinet besloten hen uit te rusten met semi-automatische schoudervuurwapens. Dit komt als een reactie op bedreigingen en vastbindingen van medewerkers van grensposten, aldus demissionair staatssecretaris De Vries van Douane.

Het betreft 38 gespecialiseerde douaniers van het Team Bijzondere Bijstand (TBB), verantwoordelijk voor het opsporen en aanhouden van ‘uithalers’ – criminelen die drugs uit ladingen, zoals scheepscontainers, halen – en voor de beveiliging en vernietiging van drugsvangsten.
De noodzaak voor zwaardere bewapening komt voort uit een opvallende toename van geweld verbonden aan drugscriminaliteit, zoals recentelijk een aanval op een grenspost in Antwerpen door gewapende drugscriminelen die cocaïne wilden terughalen. De Vries benadrukt de noodzaak om dergelijke situaties in Nederland te voorkomen.

Semi-automatische wapens
De TBB-leden dragen momenteel al kogelwerende vesten, helmen en beschikken over ballistische schilden. Naast hun huidige uitrusting van handvuurwapens, gereedschappen voor ruimte-detectie, speurhonden en drones, zullen ze nu ook semi-automatische wapens gebruiken. De implementatie gebeurt na afronding van benodigde trainingen en voorbereidingen, hoewel het exacte moment van inzet niet wordt gecommuniceerd om criminelen niet wijzer te maken.
De specifieke details over de semi-automatische wapens, inclusief aanschaf via aanbesteding en kenmerken zoals een loop van meer dan 30 centimeter, worden nog niet vrijgegeven. Deze wapens vereisen handmatig laden en spannen voor het eerste schot, daarna volstaat het overhalen van de trekker voor verdere kogelafvuur.

Noodweer en statische beveiliging
Het gebruik van deze wapens is beperkt tot situaties van ‘noodweer en statische beveiliging’, waardoor douaniers ze alleen mogen inzetten wanneer zij ernstig worden bedreigd met vuurwapens of bij het bewaken van gebieden met drugs of tijdens het transport ervan naar vernietigingsplaatsen.
Door het toenemend geweld wordt al langer gepleit voor betere bewapening van douaniers en voor de controle op corruptie binnen douanepersoneel. De toevoeging van deze wapens wordt gezien als een cruciale stap om de veiligheid van douaniers te waarborgen, terwijl voortdurend wordt geëvalueerd wat nodig is voor een veilige uitvoering van hun werkzaamheden.

Deel dit artikel via: