Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

ASIS

OSEC

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

EAL

Secusoft

GFT

RoSecure

Unii

Explicate

Trigion

Seagate

Seris

Masset Solutions

Bydemes

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

VVNL

Brivo

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Gold-IP

Oribi ID Solutions

SOBA

Genetec

Centurion

ASSA ABLOY

Add Secure

ARAS

Top Security

SmartCell

VAIBS

De Beveiligingsjurist

i-Pro

Crown Security Services

Hikvision

Bosch Security Systems

HID

NetworxConnect

Connect Security

Avigilon Alta

HD Security

Eizo

JMB Groep

IDIS

VBN

Paraat

Milestone

Securitas

Optex

BHVcertificaat.online

VEB

Multiwacht

Alphatronics

Nimo Dog Security

Akuvox

CDVI

Network Optix

Advancis

Kiwa

G4S

Paxton

Uniview

CSL

2N

VideoGuard

Regio Control Veldt

ADI

Service Centrale Nederland

Lobeco

20face

Nenova

SmartSD

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

NIBHV

Douaniers krijgen semi-automatische vuurwapens

11 november 2023
Redactie
07:26

Om douaniers beter te beschermen tegen toenemende dreigingen van drugscriminelen, heeft het demissionaire kabinet besloten hen uit te rusten met semi-automatische schoudervuurwapens. Dit komt als een reactie op bedreigingen en vastbindingen van medewerkers van grensposten, aldus demissionair staatssecretaris De Vries van Douane.

Het betreft 38 gespecialiseerde douaniers van het Team Bijzondere Bijstand (TBB), verantwoordelijk voor het opsporen en aanhouden van ‘uithalers’ – criminelen die drugs uit ladingen, zoals scheepscontainers, halen – en voor de beveiliging en vernietiging van drugsvangsten.
De noodzaak voor zwaardere bewapening komt voort uit een opvallende toename van geweld verbonden aan drugscriminaliteit, zoals recentelijk een aanval op een grenspost in Antwerpen door gewapende drugscriminelen die cocaïne wilden terughalen. De Vries benadrukt de noodzaak om dergelijke situaties in Nederland te voorkomen.

Semi-automatische wapens
De TBB-leden dragen momenteel al kogelwerende vesten, helmen en beschikken over ballistische schilden. Naast hun huidige uitrusting van handvuurwapens, gereedschappen voor ruimte-detectie, speurhonden en drones, zullen ze nu ook semi-automatische wapens gebruiken. De implementatie gebeurt na afronding van benodigde trainingen en voorbereidingen, hoewel het exacte moment van inzet niet wordt gecommuniceerd om criminelen niet wijzer te maken.
De specifieke details over de semi-automatische wapens, inclusief aanschaf via aanbesteding en kenmerken zoals een loop van meer dan 30 centimeter, worden nog niet vrijgegeven. Deze wapens vereisen handmatig laden en spannen voor het eerste schot, daarna volstaat het overhalen van de trekker voor verdere kogelafvuur.

Noodweer en statische beveiliging
Het gebruik van deze wapens is beperkt tot situaties van ‘noodweer en statische beveiliging’, waardoor douaniers ze alleen mogen inzetten wanneer zij ernstig worden bedreigd met vuurwapens of bij het bewaken van gebieden met drugs of tijdens het transport ervan naar vernietigingsplaatsen.
Door het toenemend geweld wordt al langer gepleit voor betere bewapening van douaniers en voor de controle op corruptie binnen douanepersoneel. De toevoeging van deze wapens wordt gezien als een cruciale stap om de veiligheid van douaniers te waarborgen, terwijl voortdurend wordt geëvalueerd wat nodig is voor een veilige uitvoering van hun werkzaamheden.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner