Draadloze alarmering kan heel veilig zijn
De radiografische communicatie wordt vaak gezien als de zwakste schakel bij draadloze beveiligingssystemen. Deze zou makkelijk verstoord kunnen worden met apparatuur die op elke straathoek te koop is. Volgens Ajax Systems, een fabrikant van draadloze alarmsystemen, is dit een mythe. In dit artikel wordt uitgelegd waarom.
Het verstoren van radiosignalen wordt ook wel jamming genoemd. Op deze wijze zou geprobeerd kunnen worden om de signalen van draadloze alarmsystemen te blokkeren. Bijvoorbeeld door een sterk signaal op dezelfde frequentie uit te zenden. Dat lukt alleen als de frequentie bekend is, anders heeft het verstoren geen invloed.
Het jammen kan op twee manieren. De communicatie tussen de detectoren en de centrale kan verstoord worden, maar ook de communicatie tussen de centrale en de buitenwereld. Om de kans hierop te verkleinen, maakt de apparatuur van Ajax Systems gebruik van maar liefst vijf verschillende frequentiebanden. Voor communicatie naar buiten zijn dat bijvoorbeeld 2G/GSM (900/1800 MHz) en 3G/UMTS (2100 Mhz), WiFi (2,4 GHz). Intern gebruikt de apparatuur frequenties op de 868 MHz-band.
Geen realistische optie
Met een draagbare jammer zijn radiosignalen tot zo’n 15 meter afstand te verstoren als er geen muren tussen zitten. Stationaire jammers hebben een groter bereik, maar zijn lastig te hanteren en hebben een netaansluiting nodig. Voor het verstoren van alarmsignalen is een relatief hoog vermogen nodig. Voor de meeste inbrekers is deze methode geen realistische optie. Toch zou op deze wijze wel sabotage kunnen plaatsvinden. Daarom maakt Ajax Systems gebruik van de Hub Plus. Deze maakt gelijktijdig gebruik van WiFi, Ethernet en twee 2G/3G SIM-cards voor een dubbele back-up met de buitenwereld. In dit geval de Ajax Cloud. Intern wordt gebruik gemaakt van Jeweller radiotechnologie op verschillende frequentiebanden.
Meervoudige sabotage nodig
Om de alarmering te verstoren is dus al meervoudige sabotage nodig. Mocht dat lukken, dan detecteert de server van Ajax Systems dat en stuurt deze een waarschuwing naar de gebruiker. Ook worden de sirenes en waarschuwingslampen van het alarmsysteem geactiveerd. Zodra de verbinding via de Cloud is hersteld, verstuurt het systeem alle detecties naar de meldkamer waar een centralist kan beoordelen of er sprake is van een inbraak.
Als de Jeweller radiotechnologie wordt verstoord probeert de Hub Plus eerst andere frequenties te gebruiken. Als ook deze worden verstoord, genereert de centrale een alarmmelding die naar de gebruiker wordt gestuurd.
Veilig alternatief
Het systeem is dus wel te saboteren als de inbreker daar heel veel moeite voor doet, maar dit blijft niet onopgemerkt. De server van Ajax Systems controleert namelijk continu of de aangesloten systemen functioneren. Bij het wegvallen van de verbinding, ontvangt de gebruiker een waarschuwing. Om de kans op sabotage te verkleinen, adviseert de fabrikant om de Hub Plus ergens midden in de woning of het gebouw te installeren, zodat deze van buitenaf niet makkelijk met stoorsignalen te bereiken is. Een ander advies is om alle beschikbare communicatiekanalen te gebruiken. Bij de Hub kan dat via SIM en Ethernet. Bij de Hub Plus is ook 3G en WiFi mogelijk. Voor 3G kan bovendien van twee verschillende providers gebruik worden gemaakt. Voor installaties tot beveiligingsklasse 2 (EN50131) vormt draadloos dus een veilig alternatief voor bekabelde systemen, mits gebruik gemaakt wordt van gecertificeerde apparatuur.