Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

DZ Technologies

Advancis

ADI

GFT

PG Security Systems

Nimo Dog Security

VBN

HID

Eizo

Lobeco

Service Centrale Nederland

Hikvision

SmartSD

Alarm Meldnet

VAIBS

Sequrix

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Masset Solutions

Centurion

IDIS

OSEC

VEB

Top Security

2N

Genetec

Securitas

De Beveiligingsjurist

Akuvox

EAL

G4S

Milestone

Avigilon Alta

Gold-IP

CSL

Bosch Security Systems

Network Optix

Alphatronics

i-Pro

Kiwa

CardAccess

JMB Groep

Secusoft

ARAS

Unii

Seagate

RoSecure

VVNL

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

ASSA ABLOY

Multiwacht

Nenova

Explicate

Add Secure

Eagle Eye Networks

Uniview

BHVcertificaat.online

NIBHV

Paxton

Paraat

HD Security

Optex

VideoGuard

20face

Trigion

CDVI

Hanwha Vision Europe

ASIS

Dero Security Products

Crown Security Services

Connect Security

Seris

SOBA

Brivo

Bydemes

Drie cipiers gewond na aanval door zware criminelen

19 juni 2024
Redactie
06:14

Bij een gewelddadige uitbarsting in het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ) raakten drie cipiers gewond. De aanval gebeurde na een luchtsessie en werd uitgevoerd door een groep zware criminelen van de speciale Top600-afdeling.

Het gebeurde al op 1 juni, maar werd nu pas bekend gemaakt. Een groep gedetineerden weigerde na het luchten terug te keren naar hun cellen. Toen de cipiers hen met moeite naar binnen probeerden te begeleiden, escaleerde de situatie. Bij de cellen vielen de gedetineerden de bewakers aan, waarbij stevige klappen vielen. De cipiers sloegen alarm en er kwam snel hulp om hen te ontzetten.
De betrokken gedetineerden werden direct in isolatiecellen geplaatst en daarna overgebracht naar andere gevangenissen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigt dat er nazorg en opvang is geregeld voor de gewonde medewerkers.

Eerdere Incidenten
Dit incident is de tweede gewelddadige uitbarsting in korte tijd waarbij cipiers gewond raakten. Vorige maand gebeurde een soortgelijke massale vechtpartij in het Detentiecentrum Rotterdam, waarbij zeven medewerkers gewond raakten. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis. Begin mei werd in hetzelfde centrum een ontsnappingspoging verijdeld.
De speciale Top600-afdeling in het JCZ herbergt draaideurcriminelen die bijzonder agressief en intimiderend zijn. Aanvankelijk zaten er ongeveer 50 van deze gedetineerden op de afdeling, maar ze worden steeds meer verspreid over andere gevangenissen vanwege de aanhoudende problemen. ‘Niemand wil er werken. De sfeer is er verschrikkelijk’, aldus een bron binnen de DJI.
De penitentiaire inrichtingen kampen met een groot personeelstekort, wat bijdraagt aan de onrust. Het tekort aan personeel en de verhoogde agressie onder gedetineerden leiden tot meer incidenten, wat de werkomstandigheden voor de cipiers steeds moeilijker maakt.
De DJI benadrukt het belang van maatregelen om de veiligheid van het personeel te waarborgen en incidenten zoals deze te voorkomen. De situatie in de gevangenissen blijft echter zorgwekkend, en er zijn dringende oplossingen nodig om de veiligheid en het welzijn van zowel het personeel als de gedetineerden te garanderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Wordt een partner