Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

NetworxConnect

Genetec

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

Akuvox

Paxton

Nenova

VEB

Multiwacht

Explicate

Avigilon Alta

CDVI

HID

De Beveiligingsjurist

Seris

Top Security

RoSecure

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

G4S

Regio Control Veldt

Add Secure

ARAS

Ajax Systems

CSL

Dero Security Products

HD Security

Crown Security Services

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Eizo

JMB Groep

Bosch Security Systems

NIBHV

Sequrix

SmartSD

Brivo

VAIBS

ASIS

Bydemes

VVNL

Unii

Connect Security

Securitas

Lobeco

VideoGuard

ASSA ABLOY

Alphatronics

Centurion

Eagle Eye Networks

GFT

Secusoft

DZ Technologies

20face

CardAccess

Milestone

IDIS

Trigion

BHVcertificaat.online

OSEC

SmartCell

i-Pro

Nimo Dog Security

Optex

Oribi ID Solutions

Hikvision

Advancis

Uniview

VBN

Masset Solutions

Kiwa

EAL

2N

SOBA

Hanwha Vision Europe

ADI

PG Security Systems

Drie jaar cel geëist voor meesleuren agent

12 januari 2024
Redactie
09:05

Langs een weg in Zaandam kreeg een aanhouding voor identiteitsfraude een totaal andere wending op vrijdag 27 januari 2023. Toen de bestuurder ineens gas gaf, stond een agent twintig seconden doodsangsten uit, terwijl hij meer dan tweehonderd meter werd meegesleurd langs het portier van de rijdende auto. Hij smakte tegen de grond, rolde meerdere malen om zijn as en kwam na enkele meters tot stilstand met schaafwonden, pijn en beschadigde uitrusting en kleren.

De officier van justitie was dan ook duidelijk toen hij op donderdag 36 maanden onvoorwaardelijke celstraf eiste tegen de 38-jarige Britse bestuurder van de auto: hier was sprake van poging tot doodslag. “De agent had onder de wielen van de auto terecht kunnen komen, met zijn onbeschermde hoofd en met hoge snelheid op het asfalt kunnen slaan, of hij had zijn nek kunnen breken of andere ernstige en potentieel dodelijke verwondingen kunnen oplopen.”

60 kilometer per uur
De aanhouding van de verdachte, afkomstig uit het Engelse Sidcup, volgde op een eerdere politiecontrole. De man had zich daarbij geïdentificeerd met andermans paspoort, zo bleek achteraf. Nadat de auto waarin hij toen reed enkele dagen later werd gespot via ANPR-camera’s, bood dit de politie de mogelijkheid om hem te lokaliseren en aan te houden op verdenking van identiteitsfraude.
Eenmaal aan de kant van de weg had de verdachte gevraagd of hij zijn telefoon mocht pakken om iemand te bellen na zijn vrijlating. Dit werd toegestaan. Vervolgens zag een van de agenten dat de verdachte zijn hand naar de versnellingspook bracht. Vermoedend dat deze wilde wegrijden, pakte de agent de man op borsthoogte bij zijn kleren. De auto reed inderdaad weg, trok op en bleef rijden terwijl de agent, die de verdachte nog altijd vasthield, werd meegesleurd. Dit duurde ongeveer 230 meter voordat de agent de man losliet en ten val kwam op het asfalt. In deze twintig seconden bedroeg de hoogste gemiddelde snelheid van de auto 60 kilometer per uur, zoals kon worden vastgesteld via de beelden van de bodycam die de agent droeg.
De verdachte ging ervandoor in de auto en verdween uiteindelijk te voet in de nacht. Mede dankzij aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht kon hij in juni 2023 worden aangehouden in Frankrijk. Hij werd daarop overgeleverd aan Nederland, waar hij sindsdien in voorlopige hechtenis heeft vastgezeten.

Gaspedaal indrukken
In de rechtszaal sprak de officier van een ‘zeer heftige’ en ‘angstige’ ervaring voor de agent. Volgens hem heeft de verdachte bewust de kans aanvaard dat het slachtoffer die avond in januari 2023 had kunnen overlijden. “Hij gaf geen gehoor aan de agent die meerdere malen ‘stop’ riep. Hij sloeg hem wel meerdere keren in het gezicht, terwijl hij het gaspedaal bleef indrukken. Hieruit blijkt dat de verdachte op geen enkele wijze oog had voor het levensgevaar waarin hij het slachtoffer bracht. Hij dacht enkel en alleen aan zichzelf en zijn vlucht.”
Het OM acht zowel poging tot doodslag als de verdenking van identiteitsfraude bewezen en eist drie jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen de bestuurder, plus een rijontzegging voor twee jaar. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij het feit tegen een agent in functie beging. De uitspraak volgt op 25 januari.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner