Drie jaar cel voor mislukte roof Romeinse goudschat

Een 28-jarige Nederlander is in Duitsland veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij zou betrokken zijn geweest bij een mislukte roof van 2517 gouden munten uit de Romeinse tijd. Twee handlangers zijn nog altijd spoorloos.

De munten behoren tot de zogenoemde goudschat van Trier die volgens het museum een onschatbare culturele waarde heeft. Het gaat in totaal om 18,5 zuiver goud, dat omgesmolten een waarde heeft van 600.000 euro. De schat werd gevonden in 1993 tijdens graafwerkzaamheden voor een parkeergarage in Trier.

100.000 euro schade
In de nacht van 8 oktober 2019 drongen twee mannen via bouwsteigers het museum binnen om de goudschat te stelen. De Nederlander, Michelangelo V., stond op de uitkijk. De roof mislukte omdat de inbrekers het glas van de vitrine niet kapot kregen. Wel werd tijdens de inbraak voor maar liefst 100.000 euro schade aangericht in het Rheinisches Landesmuseum. Toen de politie naderde, nam het drietal de benen. V. verloor daarbij een sporttas, waarop dna werd aangetroffen. Op grond daarvan kon hij in Nederland worden opgespoord en in Duitsland veroordeeld.

Deel dit artikel via: