Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Advancis

NetworxConnect

NIBHV

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Top Security

Ajax Systems

Secusoft

DZ Technologies

Eizo

Genetec

VideoGuard

IDIS

Gold-IP

HD Security

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Akuvox

i-Pro

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Seagate

OSEC

Avigilon Alta

Lobeco

Brivo

Connect Security

HID

Optex

ASIS

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

Centurion

Trigion

VEB

Milestone

Alphatronics

ADI

Seris

CardAccess

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

VAIBS

Service Centrale Nederland

SOBA

G4S

Bosch Security Systems

SmartSD

Paraat

Nenova

Crown Security Services

SmartCell

VVNL

Unii

2N

PG Security Systems

Kiwa

CSL

Multiwacht

GFT

Uniview

ARAS

RoSecure

Sequrix

CDVI

Masset Solutions

Bydemes

VBN

20face

EAL

Paxton

Alarm Meldnet

Explicate

Securitas

Drie keer levenslang geëist in zaak Peter R. de Vries

31 januari 2024
Redactie
13:34

In de strafzaak omtrent de moord op Peter R. de Vries eiste het Openbaar Ministerie vandaag levenslange gevangenisstraffen tegen drie verdachten: de vermoedelijke schutter, de chauffeur en de moordmakelaar. Zes andere verdachten hoorden celstraffen tot 21 jaar tegen zich eisen.

Op 6 juli 2021 vond de moordaanslag plaats, een dag die de officieren van justitie beschrijven als een gitzwarte dag. De impact van deze gebeurtenis was enorm, niet alleen voor De Vries en zijn naasten, maar ook voor vele anderen die hem kenden van zijn werk als misdaadjournalist. Het onderzoek naar de betrokkenheid van negen mannen, variërend in leeftijd van 24 tot 37 jaar, heeft geleid tot concrete bevindingen op basis van telecomgegevens, camerabeelden, DNA-sporen en telefooninhoud.
Het standpunt van het OM, zoals uiteengezet in het requisitoir, is dat De Vries is vermoord vanwege zijn rol als vertrouwenspersoon van een kroongetuige. Dit beschouwt het OM als een aanval op de rechtsstaat, wat zwaar meeweegt in de strafmaat. De verdachten hebben volgens het OM elk een rol gespeeld bij de moord, waarbij de schutter en de chauffeur al eerder levenslange gevangenisstraffen tegen zich hoorden eisen.

Terroristisch oogmerk
De chauffeur, die niet alleen de schutter naar de plaats delict bracht maar ook de vluchtauto bestuurde, wordt nu meer verantwoordelijk gehouden vanwege nieuw bewijs. Ook tegen hem en de vermoedelijke schutter werd opnieuw levenslang geëist. De moordmakelaar, die de uitvoerders zou hebben aangestuurd, wordt eveneens beschuldigd van betrokkenheid bij de moord met een terroristisch oogmerk, wat resulteerde in een levenslange celstraf.
Daarnaast werden twee mannen die ervan verdacht worden de aanslag te hebben gefilmd, veroordeeld tot 21 jaar cel. Het OM beschouwt de moord als een daad met een terroristisch oogmerk vanwege de verspreiding van de video van De Vries’ zwaargewonde lichaam op sociale media.
De overige verdachten worden beschuldigd van verschillende gradaties van betrokkenheid bij de moord, variërend van medeplegen tot medeplichtigheid. De rechtbank zal in juni 2024 uitspraak doen over de straffen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner