Drie keer zoveel bedreigingen van gemeenteraadsleden
Bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden zijn in een paar jaar verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 15 procent geeft aan de afgelopen raadsperiode te maken kregen te hebben met bedreiging of geweld. Dat is drie keer zoveel als bij een vergelijkbare peiling in 2015.
Als het onderzoek representatief is, kan daaruit worden geconcludeerd dat in heel Nederland zo’n 1200 gemeenteraadsleden met bedreiging en geweld te maken hebben. Toch weerhoudt dit driekwart van de zittende raadsleden niet om zich in maart weer verkiesbaar te stellen. Aan de andere kant zegt een kwart dat de bedreigingen het functioneren beïnvloeden, terwijl dit in 2015 nog 15 procent was. Voor het onderzoek werden 8000 raadleden benaderd. 1626 van hen vulden de vragenlijst in.
Door eigen B&W bedreigd
Vaak gaan de bedreigingen via de e-mail, sociale media of post, maar raadsleden worden ook telefonisch en op straat bedreigd. Soms zelfs met de dood. Dat laatste gebeurde onder andere in een supermarkt in Drenthe, waar het raadslid met zijn vrouw aan het winkelen was. Een ander werd op een schoolplein bedreigd in bijzijn van zijn kinderen. Raadsleden worden ook thuis bedreigd en er worden vernielingen aangericht aan hun woning of auto. De aanleiding zijn vaak gemeentelijke besluiten over windmolens, zonneparken of asielzoekerscentra. Vrouwelijke raadsleden worden daarbij vaker bedreigd dan hun mannelijke collega’s. De dreigementen komen overigens niet altijd van burgers. In onder andere Den Helder, Diemen, Friese Meren, Hollands Kroon en Zaanstad werden raadsleden bedreigd door het college van burgemeester en wethouders.