Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Explicate

Secusoft

Multiwacht

RoSecure

Alphatronics

Paxton

Top Security

PG Security Systems

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

Ajax Systems

HID

Bydemes

VEB

ASSA ABLOY

VBN

Gold-IP

CDVI

Unii

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Trigion

Avigilon Alta

Hikvision

VideoGuard

G4S

Connect Security

VVNL

EAL

Brivo

BHVcertificaat.online

Advancis

Milestone

CSL

NIBHV

Nimo Drone Security

Securitas

Paraat

Nenova

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

Add Secure

Regio Control Veldt

SOBA

Bosch Security Systems

Centurion

Kiwa

Sequrix

NetworxConnect

ARAS

Lobeco

ADI

Eagle Eye Networks

20face

SmartCell

i-Pro

Eizo

GFT

Seris

Optex

Genetec

2N

IDIS

ASIS

Seagate

Akuvox

De Beveiligingsjurist

HD Security

Alarm Meldnet

Masset Solutions

OSEC

VAIBS

Crown Security Services

SmartSD

Uniview

Drie op de vier slachtoffers loopt schadevergoeding mis

29 september 2021
Redactie
05:10

Per jaar worden 4 miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of calamiteit. Vaak hebben zij recht op een schadevergoeding. Toch vragen drie op de vier slachtoffers deze vergoeding niet aan. Daarom start Slachtofferhulp Nederland woensdag een nieuwe campagne.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 23 procent van de slachtoffers die recht heeft op een schadevergoeding, daar ook bij de rechter om vraagt. 77 procent van alle slachtoffers vraagt dus geen schadevergoeding aan, terwijl ze daar wél recht op hebben.

Erkenning en herstel
Bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland legt uit waarom een schadevergoeding aanvragen juist zo belangrijk is voor het slachtoffer: “Een slachtoffer heeft zelf niet om de situatie gevraagd. Als je schade hebt, wil je dat vergoed hebben. Naast kosten, zoals spullen die vervangen moeten worden, kampen slachtoffers ook nog lange tijd met de emotionele gevolgen van het misdrijf. Een schadevergoeding zorgt voor erkenning en herstel. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers die géén schadevergoeding krijgen, meer risico lopen om ernstige psychische klachten te ontwikkelen dan slachtoffers die hun materiële en immateriële schade wél vergoed krijgen. De hoogte van de schadevergoeding is hierin voor slachtoffers minder belangrijk.”

Slachtofferhulp helpt bij schadevergoeding
In de praktijk merkt Slachtofferhulp Nederland dat de strafrechtketen zo onder druk staat, dat slachtoffers pas laat of te laat op de hoogte worden gebracht van het moment van hun zitting. Dat gebeurt vooral bij zaken die niet voor de rechter komen, omdat het Openbaar Ministerie ze zelf afhandelt. Dan zien slachtoffers pas bij ontvangst van het eindvonnis dat ze te laat zijn voor de indienen van hun schadevergoeding. In 2020 kwamen er van de 1,5 miljoen ernstige zaken maar 159.000 voor de rechter. Er melden zich bij de stichting zoveel slachtoffers, die zoiets hebben meegemaakt, dat het systematisch lijkt. Bestuursvoorzitter Rosa Jansen: “Wij zien momenteel dat wij maar in ongeveer 55 procent van de zaken de slachtofferinformatie tijdig ontvangen. Daarom zijn wij de campagne gestart. Als slachtoffers zich vroegtijdig en rechtstreeks bij ons melden, kunnen wij actie ondernemen.”

Gangbare bedragen zijn voor slachtoffers
Er zijn twee manieren om als slachtoffer je schade vergoed te krijgen: tijdens de rechtszaak tegen de verdachte kan een schadevergoeding worden gevraagd, maar ook als een zaak rechtstreeks wordt afgedaan door het Openbaar Ministerie. Soms kan het ingewikkeld zijn om de materiële- en immateriële schade (ook wel smartengeld genoemd) vergoed te krijgen.
Slachtofferhulp Nederland biedt in beide gevallen ondersteuning bij het aanvragen van de schadevergoeding. Juridische medewerkers van de organisatie weten aan welke eisen een schadevordering moet voldoen. Slachtofferhulp Nederland houdt namelijk op basis van zo’n 14.000 rechtszaken per jaar in een database bij wat gangbare bedragen zijn voor slachtoffers van mishandeling, misbruik of verkrachting. De kans dat de schadevordering wordt toegekend is daardoor aanzienlijk groter.

‘Het blijft je achtervolgen’
Slachtofferhulp Nederland maakt zich hard voor de positie van het slachtoffer. Met de nieuwe campagne ‘Het blijft je achtervolgen’ laat de organisatie zien hoe slachtoffers recht en herstel kunnen vinden. Een onderdeel van de campagne is het wijzen van slachtoffers op het aanvragen van schadevergoedingen, waarbij zij juridische hulp kunnen krijgen van Slachtofferhulp Nederland. Hetzelfde geldt voor het doen van aangifte, bijstand op zitting en het aanvragen van beschermingsmaatregelen.
Ook de helpers die een slachtoffer willen ondersteunen bij de aanvraag van een schadevergoeding, kunnen terecht bij Slachtofferhulp Nederland voor tips en adviezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner