Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Nimo Drone Security

SOBA

Avigilon Alta

Nenova

SMC Alarmcentrale

20face

NIBHV

Seris

Bosch Security Systems

Dero Security Products

RoSecure

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Optex

Gold-IP

GFT

Centurion

VVNL

VAIBS

EAL

Uniview

Milestone

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

Kiwa

Eizo

Brivo

Paxton

Secusoft

Service Centrale Nederland

VideoGuard

Securitas

Ajax Systems

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

VEB

JMB Groep

Trigion

Bydemes

Top Security

Seagate

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

IDIS

ADI

Paraat

Akuvox

ARAS

CSL

SmartCell

CardAccess

ASIS

HID

Genetec

Oribi ID Solutions

Add Secure

OSEC

HD Security

G4S

Alarm Meldnet

VBN

Unii

Masset Solutions

Hikvision

2N

Explicate

SmartSD

Advancis

Lobeco

Crown Security Services

i-Pro

Multiwacht

Connect Security

CDVI

PG Security Systems

Driekwart Nederlanders is bereid zelf de buurt veiliger te maken

20 augustus 2013
Redactie
09:18

Sociale controle en betrokkenheid dragen volgens Nederlanders het meest bij aan de veiligheid in de buurt. Dit blijkt uit een onderzoek dat verzekeraar Achmea liet uitvoeren.

Ongeveer 9 op de 10 Nederlanders vindt dat meer betrokkenheid bij kan dragen aan veiligheid. Men is vooral voorstander van het meer betrekken van bewoners en winkeliers. Ook initiatieven die burgers betrekken bij veiligheidskwesties, zoals het AmberAlert of het vrijgeven van bewakingsbeelden van een misdrijf, worden sterk gewaardeerd. Meer betrokkenheid wordt dus belangrijk gevonden, toch heeft eenderde van de Nederlanders geen contactgegevens van zijn buren.

Beveiliger met portofoonDe helft van de Nederlanders vindt dat de veiligheid in ons land zich in de verkeerde richting ontwikkelt. Driekwart van de ondervraagden is negatief over de ontwikkeling van saamhorigheid (72%) en omgangsnormen (78%). Over de veiligheid, saamhorigheid en omgangsnormen in eigen buurt en eigen straat is men overwegend positiever. Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt de ontwikkeling in de eigen buurt en straat positief.

Een meerderheid is het niet eens met een vermindering van het aantal politie- of wijkagenten. Ook vinden de meeste Nederlanders dat politie en justitie in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van veiligheid. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat er nu nog onvoldoende gedaan wordt door instanties om buurten veiliger te maken, terwijl 8 op de 10 dat wel nodig vindt. Over de aanpak bestaat verdeeldheid: er is net iets minder animo voor repressie dan voor preventie.

Ruim driekwart van de Nederlanders zegt zelf bereid te zijn de buurt veiliger te maken. Waar bijna de helft vindt dat hij precies genoeg doet is er toch eenderde die vindt meer te moeten doen. Er is verdeeldheid over de tijd die men hierin wil steken. Een meerderheid is bereid de straat schoon te houden (69%) en te investeren in elkaar beter leren kennen (53%), om zo bij te dragen aan de veiligheid in eigen straat. Bijna de helft van Nederland (46%) wil minder dan 10 euro per jaar extra geld betalen om de veiligheid te verbeteren. Eenvijfde is bereid om 50 euro of meer bij te dragen aan veiligheid in eigen buurt.

Opvallend is dat op de vraag hoe de veiligheid zich ontwikkelt in respectievelijk Nederland, eigen buurt en eigen straat, de provincies Utrecht en Flevoland daarover negatief zijn, terwijl de provincies Gelderland, Zeeland en Overijssel beduidend positiever zijn. De bereidheid om zelf iets te doen om de buurt veiliger te maken is het laagst in Flevoland (70,8%) en het hoogst in Drenthe (83,9%).

Op de vraag of men bereid is om ’s avonds in de eigen buurt een rondje te lopen met een ‘buurtwacht’ vest aan zijn de verschillen per provincie groot. Over het algemeen is dat voor iedereen een stap te ver: gemiddeld 11,9% is bereid. In Drenthe is dat 19,6%, in Noord-Holland slechts 7,1%.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

SequriX

Wordt een partner