Drugshandelaren wijken uit naar bloemenlogistiek

Nu de zee- en luchthavens steeds beter worden beveiligd, zoeken criminelen andere manieren om drugs het land in en uit te krijgen. Volgens 1Vandaag gebeurt dat nu onder andere via de Nederlandse bloemensector. Overheidsinstanties gaan nu de krachten bundelen om ook aan deze route een einde te maken.

Huibert den Butter van de politie leidt het project Weerbare Sierteelt waarin instanties als politie, gemeenten, Belastingdienst, FIOD, douane en bedrijven als Royal FloraHolland samenwerken om criminaliteit in de bloemenhandel tegen te gaan. Volgens hem is er een significant en zorgelijk probleem. Niet alleen cocaïne, xtc en hennep worden tussen de bloemen verstopt, maar ook wapens, sigaretten en vuurwerk. De logistiek van de bloemensector blijkt ideaal voor criminelen. Voor smokkelaars, maar ook voor witwassers, arbeidsuitbuiters en oplichters. Die hebben ontdekt dat de veilingen in tegenstelling tot de havens nauwelijks beveiligd zijn.

Nauwelijks controle
Sinds enige tijd worden de beveiliging en screening in de bloemensector verbeterd. Tijd voor controle is er echter nauwelijks, omdat dit tijd kost en bloemen verleppen als ze te lang blijven liggen. Toch wordt er inmiddels wel gecontroleerd. Regelmatig worden partijen drugs aangetroffen. Tussen bloemen, maar ook achter dubbele bodems of plafonds in vrachtwagens. Zorgwekkend is ook dat medewerkers worden geronseld door de criminelen om de smokkel te faciliteren. Dat gebeurt niet altijd even vriendelijk. Wie niet meewerkt wordt bedreigd. Vrijwel elke medewerker kent wel zaken die niet in de haak zijn. Wijkagent Melissa Langereis die studenten aan de Politieacademie les geeft in het herkennen van ondermijning zegt dat de signalen steeds beter worden herkend, maar dat de politie het niet alleen kan. Zij pleit voor een meldpunt, waar medewerkers van de bloemenveiling anoniem misstanden kunnen melden.

Deel dit artikel via: