Duitsland wil grenscontroles met Benelux verlengen
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, heeft aangekondigd de grenscontroles met Nederland, België, Luxemburg en Denemarken te willen verlengen na maart 2025. Deze maatregel, die telkens voor zes maanden kan worden verlengd, is volgens Faeser noodzakelijk totdat de EU-buitengrenzen beter beschermd zijn.
Faeser verklaarde in een interview met de Augsburger Allgemeine dat de controles effectief zijn gebleken. “Onze uitgebreide maatregelen helpen illegale migratie te beperken en mensensmokkel tegen te gaan.” De Duitse grenscontroles werden in 2015 geïntroduceerd aan de grens met Oostenrijk en zijn sindsdien uitgebreid naar andere buurlanden. In september van dit jaar kwamen ook de grenzen met de Benelux en Denemarken onder strengere controle.
Deportaties
Duitsland voert steekproefsgewijze controles uit om illegale grensoverschrijdingen en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. In de eerste twee maanden na invoering van de grenscontroles bij Nederland werden 394 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd en 205 mensen teruggestuurd. In oktober werden landelijk 6.889 pogingen tot illegale grensoversteek gedetecteerd.
Faeser benadrukt dat de intensivering van grenscontroles heeft geleid tot een toename van deportaties. “In de afgelopen twee jaar zijn 50 procent meer mensen uitgezet”, stelt ze. Ze wijst erop dat Duitsland als enige Europese land gevaarlijke criminelen naar Afghanistan uitzet en van plan is dit voort te zetten.
Nederlandse grenscontroles sinds december
Ook Nederland heeft op 9 december grenscontroles ingevoerd bij de grenzen met Duitsland en België. De marechaussee voert steekproefsgewijze controles uit op achthonderd grensovergangen, zonder vaste controleposten. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) benadrukt dat slechts vijftig marechaussees betrokken zijn, waardoor de kans om gepakt te worden maar heel klein is.
Volgens het Schengenverdrag mogen lidstaten tijdelijke grenscontroles instellen bij uitzonderlijke veiligheidsdreigingen, maar dit geldt als een laatste redmiddel. Duitsland en Nederland gebruiken deze bepaling om hun grenscontroles te rechtvaardigen.