Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VideoGuard

Connect Security

Multiwacht

2N

De Beveiligingsjurist

Trigion

PG Security Systems

Seris

ASIS

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

VBN

Eizo

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

i-Pro

Advancis

G4S

Explicate

CSL

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

Paraat

NetworxConnect

NIBHV

Lobeco

ADI

Masset Solutions

Securitas

Genetec

Bydemes

Nimo Dog Security

RoSecure

HD Security

Dero Security Products

OSEC

Nenova

GFT

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Milestone

Optex

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Seagate

DZ Technologies

Top Security

Kiwa

EAL

CDVI

VAIBS

Gold-IP

Sequrix

Paxton

Alphatronics

Unii

ASSA ABLOY

VVNL

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

CardAccess

HID

Centurion

VEB

SOBA

SmartSD

Alarm Meldnet

IDIS

JMB Groep

Secusoft

SmartCell

Add Secure

Hikvision

Brivo

Uniview

ARAS

20face

Duitsland wil samen met Nederland plofkraken aanpakken

23 mei 2023
Redactie
13:00

Dit jaar zijn tot nu toe 62 Nederlanders aangehouden voor het plegen van plofkraken in Duitsland. Dat zijn er meer dan in heel 2022. De autoriteiten van beide landen gaan met elkaar in overleg om te kijken hoe onder andere een betere informatie-uitwisseling het aantal plofkraken kan terugdringen.

De plofkrakers komen voornamelijk uit Utrecht en behoren tot een systeem van criminele samenwerkingsverbanden, waar de politie maar weinig grip op krijgt. Ze slaan toe in Duitsland omdat geldautomaten daar over het algemeen minder goed beveiligd zijn dan in Nederland. Er worden zware explosieven gebruikt, waardoor ook de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers in het geding is. Daarnaast wordt natuurlijk een enorme materiële schade veroorzaakt.

Betere samenwerking
In heel Duitsland vonden vorig jaar zo’n 450 plofkraken plaats, waarvan 180 in het naast Nederland gelegen Noordrijn-Westfalen. Dit jaar gaat het al om 142 plofkraken, waarvan 58 in de meest geteisterde deelstaat. Dinsdag sprak het deelstaatbestuur met de gemeente Utrecht om te kijken of het probleem met een betere samenwerking is aan te pakken. Zo wil Utrecht graag weten wie in Duitsland veroordeeld worden, zodat de criminelen bij de terugkeer naar Nederland opgenomen kunnen worden in een persoonsgerichte aanpak om recidive terug te dringen. Vorig jaar werden zestig Nederlanders in Duitsland opgepakt. Dit jaar is dat aantal al overschreden. De helft van de verdachten komt uit Utrecht. Dinsdagochtend werden nog vijf verdachten aangehouden bij invallen in Amsterdam, Helmond en Utrecht. Zij zouden meer dan twintig plofkraken hebben gepleegd en daarbij ruim een miljoen euro hebben buitgemaakt. Recent werd nog een bende opgerold die geldautomaten had aangeschaft om te oefenen met explosieven.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner