Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

Nenova

Aritech

Advancis

Seris

Bosch Security Systems

EAL

Hanwha Vision Europe

Milestone

Secusoft

Eagle Eye Networks

Sequrix

i-Pro

VAIBS

Hikvision

Uniview

Seagate

Optex

Genetec

SmartCell

Lobeco

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Trigion

Multiwacht

Intrasec

VEB

Oribi ID Solutions

2N

MOBOTIX

SOBA

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Paxton

CSL

Alphatronics

Securitas

SmartSD

VVNL

Top Security

HD Security

G4S

PG Security Systems

Centurion

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Paraat

ADI

Kiwa

Ajax Systems

Avigilon Alta

OSEC

ASSA ABLOY

Gold-IP

Bydemes

Eizo

VBN

NIBHV

Brivo

Crown Security Services

HID

Add Secure

Unii

Regio Control Veldt

CDVI

Masset Solutions

Connect Security

Dero Security Products

Distri Company

SMC Alarmcentrale

IDIS

Network Optix

Akuvox

Alarm Meldnet

Duizenden computers kwetsbaar voor bekende dreigingen

12 februari 2024
Redactie
06:30

Tienduizenden computersystemen wereldwijd, waaronder duizenden in Nederland, blijven kwetsbaar voor cyberaanvallen en spionage. En dat terwijl er adequate beveiliging beschikbaar is. Dat concludeert de NOS op basis van eigen onderzoek.

Uit de inventarisatie van de NOS blijkt dat systemen, die bekend staan als onveilig maar niet worden gepatcht, een aantrekkelijk doelwit vormen voor criminelen en inlichtingendiensten. Frank Breedijk van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure wijst op het grote aantal online apparaten dat vatbaar is voor aanvallen, ondanks beschikbare beveiligingsupdates. Deze kwetsbaarheden variëren van bedrijfsnetwerkbescherming tot servers voor websites en e-mailhosting. Ze kunnen zelfs consumenten treffen, zoals bij opslagsystemen die aan internet zijn gekoppeld.

Spionageactiviteiten
Dergelijke beveiligingsproblemen kunnen worden misbruikt voor ransomware-installaties en spionageactiviteiten door inlichtingendiensten, zoals recentelijk werd onthuld toen de MIVD meldde dat de Chinese inlichtingendienst in Nederland een Defensiesysteem wist binnen te dringen vanwege verouderde software.
Het aantal kwetsbare systemen is zorgwekkend hoog, met bijvoorbeeld wereldwijd nog ruim 200.000 systemen die kwetsbaar zijn voor een lek in Microsoft-systemen voor het delen van bestanden, waarvan er meer dan 3000 in Nederland zijn. Daarnaast zijn er duizenden systemen die vatbaar zijn voor andere lekken, zoals in populaire serversoftware voor e-mailverzending.

Springplank voor verdere aanvallen
Hoewel Nederland relatief goed presteert op het gebied van cybersecurity, blijft het risico voor individuen en bedrijven bestaan. Matthijs Koot, een ethisch hacker, waarschuwt dat gehackte systemen kunnen worden gebruikt als springplank voor verdere aanvallen, zoals het gebruik van gehackte routers voor bredere internetaanvallen.
Initiatieven zoals het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure spelen een cruciale rol in het identificeren van kwetsbaarheden en het informeren van eigenaren van systemen, maar er is meer inspanning nodig van zowel bedrijven als individuen om de cyberbeveiliging te verbeteren. Het blijft een uitdaging om systemen up-to-date te houden en de risico’s van online connectiviteit te beheren, vooral gezien de groeiende complexiteit van het digitale landschap.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

Seagate

Distri Company

SequriX

Aritech

Suricat

Wordt een partner