Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Trigion

Nimo Dog Security

Paxton

Explicate

VAIBS

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

HD Security

PG Security Systems

Secusoft

Optex

Oribi ID Solutions

Top Security

Hikvision

Centurion

ASSA ABLOY

Eizo

Brivo

VEB

Lobeco

Alphatronics

Gold-IP

Securitas

ASIS

CSL

ADI

SOBA

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Nimo Drone Security

IDIS

VideoGuard

Uniview

Bosch Security Systems

Genetec

OSEC

2N

Milestone

CardAccess

Multiwacht

Eagle Eye Networks

HID

De Beveiligingsjurist

Akuvox

RoSecure

GFT

Crown Security Services

Connect Security

Add Secure

Seagate

SmartCell

20face

Paraat

Seris

ARAS

Advancis

G4S

Bydemes

Ajax Systems

EAL

DZ Technologies

CDVI

Unii

i-Pro

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Sequrix

Kiwa

Nenova

VVNL

VBN

NetworxConnect

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

JMB Groep

Alarm Meldnet

Duurzaamheidsvoordelen van draadloos toegangsbeheer

2 december 2022
Redactie
08:16

Omdat klimaatverandering en ‘groener ondernemen’ in het middelpunt van de belangstelling staan, willen veel organisaties hun procedures verbeteren. Beveiligings-, facilitaire en gebouwbeheerteams kunnen een rol spelen door over te schakelen op toegangsbeheer met een draadloze oplossing.

In een onderzoek voor IFSEC Global’s Wireless Access Control Report 2021 was 90 procent van de professionals in de sector het erover eens dat duurzaamheid van invloed zou zijn op hun toekomstige ingebruikname van beveiligingstechnologie. In de missie om gebouwen zowel ‘groener’ als ‘slimmer’ te maken, is een belangrijke rol weggelegd voor toegangsbeheer.

Het belang van duurzaamheid voor toegangscontrole 
Het Milieuprogramma van de VN schat dat ongeveer 60 procent van alle elektriciteit in de wereld wordt verbruikt door gebouwen. Het is dan ook logisch dat de World Green Building Council energie-efficiëntie aanmerkt als een essentieel kenmerk van elk ‘groen gebouw’. Alle technologieën die in een gebouw worden toegepast, kunnen helpen om de voetafdruk ervan te verkleinen.
Motieven om gebouwen ‘groener’ te maken kunnen ook verder gaan dan onbaatzuchtigheid. Volgens de Harvard Business Review is energie-efficiëntie een van de “belangrijkste hefbomen voor zakelijk succes” geworden. Voor eigenaren of ontwikkelaars van onroerend goed zijn er aanwijzingen dat een ‘groene certificering’ voor een gebouw de huurwaarde met wel 12 procent verhoogt.
In milieucertificeringsprogramma’s zoals LEED en BREEAM is energie-efficiëntie een belangrijk beoordelingscriterium. Meetbare verbeteringen van de energieprestaties kunnen ervoor zorgen dat een nieuw of gerenoveerd gebouw de gewenste certificering krijgt.

Wat is draadloos toegangsbeheer en hoe werkt het? 
Toen de regulering van de gebouwtoegang zich verder ontwikkelde dan slot-en-sleuteltechnologie, waren de eerste elektronische oplossingen gebaseerd op kabels. Hoewel deze bekabelde sloten ingrijpend en duur waren om aan te brengen, boden ze veiligheids- en facility-managers veel meer controle.
De deurtechnologie heeft zich nu verder ontwikkeld. Dezelfde functies zijn nu beschikbaar zonder de kosten van bekabeling. Een nieuwe generatie draadloze sloten combineert een verbeterde beveiliging met een sprong vooruit in gebruiksgemak en flexibiliteit. Omdat ze sneller en kostenefficiënter te installeren zijn, helpen deze draadloze sloten facilitair managers de controle binnen hun gebouwen verder uit te breiden dan ooit tevoren.
Ze bieden ook de keuze en flexibiliteit die modern facilitair management vereist. Draadloze sloten kunnen worden gevoed door batterijen of door innovatieve energy harvesting-technologie. De keuze aan credentials is gemaximaliseerd: smartcards of druppels, elektronische sleutels of mobiele sleutels, of een combinatie daarvan binnen één uniform toegangssysteem.

Aanzienlijke energiebesparing 
Het belangrijkste voordeel van draadloos toegangsbeheer ten opzichte van traditionele bekabelde toegangsbeheer is energie-efficiëntie. Een draadloos toegangsproduct verbruikt minder energie in elke fase van zijn levenscyclus.
Kabelvrije installatie is veel sneller, waardoor minder installateurbewegingen van en naar een gebouw nodig zijn. Het is ook minder opvallend: Bij draadloze sloten hoeft niet of nauwelijks rond de deur te worden geboord, terwijl bekabelde systemen bekabeling door en gedeeltelijk rond de deur vereist.
Draadloze sloten werken ook efficiënter. In plaats van een ‘altijd aan’ netstroomverbinding nodig te hebben om hun sluitmagneten van stroom te voorzien, worden ze pas ‘wakker’ wanneer een credential wordt aangeboden. Door draadloze sloten op batterijen te gebruiken, kunnen bedrijven aanzienlijke energiebesparingen verwachten tijdens de werking: meer dan 70 procent reductie, of duizenden euro’s gedurende de levensduur van een installatie, volgens een recente benchmarkingstudie.
Deze apparaten hebben ook een langere levensduur. Ze kunnen meestal worden verplaatst wanneer ruimtes worden heringericht – in tegenstelling tot bekabelde sloten. De onderhoudsbehoeften zijn minimaal: Het enige wat ze nodig hebben is een nieuwe standaardbatterij om de 2 jaar (gemiddeld), wat opnieuw onnodige verplaatsingen van technici en aannemers vermindert.

Geen energiebron nodig
Het energieverbruik tijdens de werking wordt volledig geëlimineerd wanneer sloten worden aangedreven door energy harvesting technologie. Deze zogenaamde ‘self-powered’-sloten hebben geen batterijen of een externe elektriciteitsbron nodig.
Bij op deze technologie gebaseerde draadloze toegangscontrole met sleutels, bijvoorbeeld, haalt de elektronica van het slot energie uit het omdraaien van een gekoppelde sleutel. De kinetische energie van de sleutelhouder wordt gebruikt om de communicatie tussen de sleutel, het apparaat en het centrale toegangscontrolesysteem van energie te voorzien.

Mobiele sleutels
Verwacht wordt dat de technologie voor het opwekken van energie een leidende rol zal spelen als technische factor in de ontwikkeling van slimme steden en samenlevingen, schrijft Hiroyuki Akinaga van het Japan Science and Technology Agency.
De keuze aan credentials die beschikbaar zijn bij draadloze oplossingen kan ook bijdragen tot betere duurzaamheidsprestaties. De nieuwste generatie sloten ondersteunt mobiele sleutels – op smartphones gebaseerde credentials die met het draadloze slot communiceren via NFC of Bluetooth.
Met mobiele sleutels zijn geen smartcards of druppels nodig, waardoor onnodig gebruik van plastic wordt verminderd. En wanneer gebruikers hun harde credentials kunnen bijwerken via een smartphone-app met Bluetooth-verbinding, rijden mobiele werknemers minder kilometers en verspillen ze minder brandstof.

Belangrijke aandachtspunten
“We hanteren een systematische benadering van duurzaamheid en analyseren de volledige levenscyclus van onze draadloze toegangsproducten”, legt Leandro Peraro, EMEIA sustainability manager bij ASSA ABLOY Opening Solutions, uit. “Op duurzaamheid gerichte innovatie en verbeterde productieprocessen zijn belangrijke aandachtspunten. De verbeterde energie-efficiëntie van draadloze sloten geldt vanaf de installatie tot de operationele fase. Bovendien zijn er meerdere voordelen voor gebouwen bij het gebruik van deze oplossingen. Een hoger aantal beveiligde toegangspunten zorgt er bijvoorbeeld voor dat deuren goed gesloten zijn, wat op zijn beurt de thermische efficiëntie van een gebouw kan verbeteren.”

Case 1: Draadloze sloten op batterijen in een verzorgingstehuis 
Het Tegs Äldrecenter in Umeå, Zweden, koos voor ongeveer 100 batterijgevoede Aperio-deurautomaten van ASSA ABLOY Opening Solutions. Deze sloten kunnen draadloos worden geïntegreerd met de Tidomat-toegangscontroleoplossing van het centrum, zonder dat netstroom nodig is.
Aperio stelt de bewoners niet alleen in staat om zich veilig en comfortabel te verplaatsen, maar helpt ook om het energieverbruik van het centrum te verminderen. “Wij bieden onze klanten energiebesparing en uitgebreide toegangscontrole in één”, zegt Lennart Eriksson, CEO van Tidomat.
De energiezuinige toegangsinstallatie van Tegs is flexibel en toekomstbestendig: Umeå Social Services kan meer gebouwen in hetzelfde beheersysteem opnemen wanneer ze maar willen.

Case 2: Energiebesparende draadloze sloten in een meergezinswoning 
Metsäpurontie 20 – een woningbouwcoöperatie in Maunula, Helsinki – koos voor een toegangsoplossing met energy harvesting-technologie. Toegangsbeheer met PULSE-sleutels werkt zonder externe energiebron: geen kabels, geen batterijen.
Het openen van een PULSE-slot is eenvoudig. Een gebruiker steekt zijn programmeerbare PULSE-sleutel in het slot. De energie die door het insteken en draaien van de sleutel wordt opgewekt, wordt gebruikt om de gecodeerde elektronische beveiliging van het slot van stroom te voorzien. Als het systeem de sleutel autoriseert, gaat het slot open.
Sleutelverwerking is eenvoudig met PULSE. Gebruikers krijgen één sleutel die voorgeprogrammeerd is met al hun vrijgegeven rechten, ongeacht het aantal sloten dat zij moeten openen.
PULSE doet veel van het zware werk in het dagelijkse beveiligingsbeheer van meerdere woningen. Sleutels en cilinders zijn herbruikbaar en herprogrammeerbaar, waardoor huurders snel en kosteloos van eigenaar kunnen wisselen. Omdat de cloud-gebaseerde beheersoftware van PULSE gebeurtenissen registreert, is onderzoek naar incidenten in een paar klikken gebeurd. Het op een zwarte lijst plaatsen van sleutels is eenvoudig te automatiseren via gebruikerssleutels.

Download hier een gratis exemplaar van The Wireless Access Control Report 2021.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner