E-bikes bijna niet meer te verzekeren

Fietsendiefstal is een groeiend probleem in Nederland. Verzekeraars zoals ANWB en Univé waarschuwen dat fietseigenaren vogelvrij zijn, omdat de overheid, gemeenten en politie nauwelijks ingrijpen. Dit leidt tot hogere premies, strengere polisvoorwaarden en zelfs het weigeren van verzekeringen voor bepaalde fietsen, schrijft het AD.
Wie een dure e-bike of bakfiets aanschaft, betaalt niet alleen een forse aanschafprijs, maar ook steeds meer voor een verzekering. In grote steden kost een polis al snel 50 euro per maand. Sommige fietsen, zoals fatbikes, zijn helemaal niet meer te verzekeren. Voor andere dure e-bikes zijn een gps-tracker en een tweede slot vereist.
Verzekeraars scherpen hun beleid verder aan. ENRA besloot recent om Urban Arrow-bakfietsen in twaalf grote steden, waaronder Amsterdam en Utrecht, niet langer te verzekeren. Volgens woordvoerder Klaas Kregel van de ANWB wordt overwogen om het verzekeren van bakfietsen nog strenger te maken. Kingpolis heroverweegt ook zijn beleid. Directeur Henk Winters vreest dat vooral risicovolle klanten overblijven. Univé heeft per 1 maart een tweede slot verplicht gesteld voor álle e-bikes en test vanaf april een korting op polissen voor klanten met een goedgekeurde gps-tracker.
Diefstal op bestelling
Fietsendiefstal is geen simpele criminaliteit meer, maar een georganiseerde misdaad. Volgens Rogier Eenkhoorn van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) werken lokale bendes op bestelling. Gestolen fietsen worden vaak binnen enkele uren gestript in zogenaamde ‘omkat-straten’. Gps-trackers worden verwijderd en teruggevonden op afgelegen plekken.
Danique Hoofwijk maakte dit zelf mee toen haar Carqon-bakfiets werd gestolen bij Leiden Centraal. Dankzij een tracker werd hij teruggevonden in de bosjes. De politie legde uit dat dieven dit doen om te controleren of een fiets een tracker heeft. Als hij na een dag niet is opgehaald, nemen ze hem alsnog mee. Haar fiets was zwaar beschadigd, maar ze had geluk: veel gestolen e-bikes verdwijnen voorgoed.
Schade loopt op, maar overheid grijpt niet in
De financiële schade door fietsendiefstal bedraagt jaarlijks ruim 700 miljoen euro. In 2023 werden 90.000 aangiftes gedaan, maar volgens de Veiligheidsmonitor waren er minstens 900.000 slachtoffers. Vooral dure merken zoals Gazelle en Urban Arrow zijn gewild. Vaak hebben deze fietsen nauwelijks betere beveiliging dan een standaard stadsfiets van 500 euro.
Ondanks de explosieve stijging van diefstallen geeft de overheid het probleem minder prioriteit. De ministeries van Justitie en Infrastructuur zijn gestopt met hun periodieke overleg over fietsdiefstal, en het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie (CCV) ontvangt geen subsidie meer om het probleem aan te pakken.
Politie erkent gebrek aan prioriteit
Volgens Robbert Salomé van de landelijke politie is de kans klein dat agenten in actie komen na een fietsdiefstal. “We hebben andere prioriteiten, zoals straatroof,” zegt hij. Toch blijft aangifte doen belangrijk. Als er een patroon zichtbaar wordt, kan de politie alsnog optreden tegen georganiseerde bendes.
Omdat politie en overheid het probleem laten liggen, nemen verzekeraars zelf maatregelen. Ze ontwikkelen een dashboard met gegevens over risicovolle locaties en fietsmerken. Ook werken ze aan betere registratie van framenummers, aangezien criminelen vaak betrapt worden met lijsten vol valse framenummerstickers.
Daarnaast investeren fabrikanten in geavanceerde beveiliging, zoals startonderbrekers in high-end e-bikes. Toch blijft het een kat-en-muisspel met criminelen. Ex-directeur Douwe Boeijenga van ENRA vat het probleem bondig samen: “Voor criminelen is het lucratiever om een e-bike te stelen dan een woninginbraak te plegen.”