Echt iets betekenen voor een veilige werkomgeving

Wie zich wil specialiseren op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden, kan kiezen voor de opleiding middelbare veiligheidskunde van ROVC. Deze is toegelaten door Hobéon SKO en is geschikt voor uiteenlopende sectoren, waaronder chemie, zorg, bouw en defensie.

Het 12 dagen durende programma leidt op tot vakbekwaam middelbaar veiligheidskundige, die een waardevolle bijdrage kan bieden aan een veilige werkomgeving. Door de optimale afstemming tussen kennis en vaardigheden kan de opgeleide veiligheidskundige efficiënter en effectiever te werk gaan. Bovendien is het mogelijk om tijdens deze opleiding gratis VOL-VCA te behalen.

Doelgroep
ROVC richt zich met de mvk-opleiding op medewerkers van organisaties waar veiligheid een grote rol speelt. Bijvoorbeeld in de industrie, techniek, bouw, bij de overheid, in de zorg of in de vastgoedsector. Het kan gaan om auditors, QHSE-coördinatoren, KAM-coördinatoren of adviseurs op het gebied van veiligheid. Uiteraard staat de opleiding ook open voor mensen die deze functies ambiëren.
De vakopleiding bestaat uit vier modules en een afstudeeropdracht. Aan de orde komen de Arbowet, bedrijfsgezondheidszorg en diverse veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Zo ontstaat inzicht in arbozorgsystemen, risicobeheersing en ongevallenonderzoek. Hiermee kan de deelnemer een waardevolle bijdrage leveren aan een veilige werkomgeving. Daarnaast wordt gewerkt aan de communicatievaardigheden.

Aanspreekpunt
Na het afronden van de opleiding is de deelnemer het aanspreekpunt voor de Inspectie SZW en overige (toezichthoudende) instanties. Ook is de deelnemer na afloop in staat om veilig en gezond werken te motiveren en faciliteren binnen de organisatie. Daarnaast wordt hij of zij een bekwaam gesprekspartner en adviseur op het gebied van veiligheidsvraagstukken.
ROVC biedt deze opleiding aan middels het blended programma: leren doe je altijd en overal. Tijdens de lessen wordt kennis vergaard, thuis worden e-learningopdrachten gedaan en op de werkplek wordt de kennis direct toegepast. Ook maakt ROVC gebruik van het visgraat-model waardoor de deelnemer gestimuleerd wordt om constant systematisch na te denken over oorzaak-gevolg relaties op de vloer.

Online leeromgeving
Het studiemateriaal is actueel en sluit perfect aan op de exameneisen, garandeert ROVC. Alles wat nodig is voor de studie is te vinden in de moderne online leeromgeving. Zo kun de deelnemer nagaan of hij of zij de lesstof beheerst met behulp van de memotrainer, deelnemen aan het discussieforum en werken aan opdrachten.
Cursisten dienen een aantoonbaar mbo-werk- en -denkniveau of hoger en technische kennis op minimaal vmbo-niveau te hebben. De basisopleiding Veiligheidskunde (BVK) is ook een goede voorbereiding. Afhankelijk van de vooropleiding en werkervaring dient rekening gehouden te worden met een studiebelasting van ongeveer 16-18 studiebelastingsuren (Sbu) per bijeenkomst.
Het programma is klassikaal te volgen op een locatie naar keuze. De leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor wie de voorkeur geeft aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal, biedt de virtual classroom uitkomst.

Deel dit artikel via: