Eén intelligent camerasysteem voor tien Belgische gemeenten

Samen met beveiligingsbedrijf R.T.S. heeft Eocortex in opdracht van de politie videotoezicht gerealiseerd in een aantal Belgische gemeentes binnen de regio Ieper. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden.

Ditmaal gaat het niet om één gemeente, maar om tien plaatsen in een regio. Opdrachtgever is de politie van Ieper, die cameratoezicht wil in Ieper zelf, maar ook in de omliggende gemeenten Poperinge, Wervik, Zonnebeke, Heuvelland, Moorslede, Staden, Vleteren, Langemark-Poelkapelle en Mesen. Het wordt één systeem, waarmee onderling ver verspreide locaties worden geobserveerd. In totaal zijn al meer dan 400 camera’s aangesloten op het systeem, dat centraal te beheren is alsof het om één lokale installatie gaat.

Intelligente modules
Aan het videomanagementsysteem is een aantal intelligente modules toegevoegd. Zo is het mogelijk om mensen automatisch door camera’s te laten volgen als zij een ‘verboden gebied’ hebben betreden. Het systeem kan ook gezichten vastleggen en deze opslaan in een database. Ook is het mogelijk om op basis van een foto of signalement snel te zoeken naar opgeslagen videobeelden van de gezochte persoon. Die verschijnen dan compleet met locatie en tijd in beeld, wat het terugvinden van bijvoorbeeld vermiste kinderen vereenvoudigt.

Voordelen
De politie heeft volgens Eocortex voor deze oplossing gekozen vanwege de ondersteuning van MxPEG, zodat ook de al in gebruik zijnde camera’s van Mobotix konden worden aangesloten, vanwege de schaalbaarheid, de mogelijkheid om per centralist een gebied aan te wijzen waarvan deze de camera’s mag bedienen en vanwege de intelligente modules, waarmee veel handelingen te automatiseren zijn. Voor R.T.S. is gekozen vanwege de ervaring van dit bedrijf met soortgelijke projecten voor de overheid.

Deel dit artikel via: