Een op de drie stappers al eens slachtoffer van geweld

Een derde van de mensen die wel eens uitgaan, is de afgelopen vijf jaar minstens een keer het slachtoffer van geweld geworden. Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag. Per ongeluk tegen iemand oplopen kan genoeg zijn om het ziekenhuis ingeslagen te worden. Vooral na opheffing van de coronamaatregelen nam het geweld toe.

37 procent van de 6000 ondervraagde personen vindt dat de agressie in het uitgaansleven de afgelopen vijf jaar is toegenomen, maar de helft ziet geen verschil. Van de slachtoffers kreeg 71 procent met verbaal geweld te maken, zoals schelden, en werd 51 procent bedreigd. 41 procent werd getroffen door fysiek geweld, waarbij soms een wapen werd gebruikt. 10 procent van de deelnemers aan het onderzoek was zelf wel eens agressief geworden, bijvoorbeeld na seksueel ongewenst gedrag. Onder invloed van drugs werd 34 procent van de deelnemers wel eens agressief. Bij gebruik van alcohol was dat 11 procent. Van wie niets gebruikte ging het om slechts 3 procent.
Om uitgaansgeweld tegen te gaan is volgens de deelnemers meer politie, beveiliging en cameratoezicht nodig. Ook moet strenger worden opgetreden tegen agressors. Bijvoorbeeld met een horecaverbod.

Deel dit artikel via: