Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

G4S

NIBHV

Optex

Top Security

LUGN

Paralax

ASSA ABLOY

Genetec

Paraat

Network Optix

Trigion

Connect Security

Hikvision

IDIS

Unii

Lobeco

ADI

Kidde Commercial

Brivo

Alphatronics

Secusoft

Securitas

Ajax Systems

Gold-IP

Akuvox

Bydemes

Paxton

VAIBS

VBN

VideoGuard

Crown Security Services

Aritech

Nenova

Milestone

Sequrix

Eizo

2N

Distri Company

SOBA

Bosch Security Systems

SmartSD

Multiwacht

MPL

Oribi ID Solutions

Masset

Traka ASSA ABLOY

VEB

VisionPlatform.ai

Seagate

EAL

Service Centrale Nederland

VGN Group

Hanwha Vision Europe

Add Secure

BHVcertificaat.online

OSEC

Eagle Eye Networks

Teletek

CDVI

Intrasec

HID

ASIS

Seris

Uniview

SMC Alarmcentrale

Synguard

SmartCell

HD Security

i-Pro

Advancis

Dero Security Products

VVNL

Regio Control Veldt

CSL

ARAS

Alarm Meldnet

Centurion

MOBOTIX

Eén op de vijf jongeren opgelicht door nepwebwinkel

24 maart 2025
Redactie
07:31

Veel jongeren worden slachtoffer van oplichting via nepwebwinkels. Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat één op de vijf jongeren hiermee te maken krijgt. Bovendien kent de helft van hen iemand die is opgelicht. Een van hen is de 18-jarige Dana Bello, die veertig euro verloor aan een nepsite.

Dana werd via Instagram naar een webshop geleid waar ze Adidas Campus-schoenen voor een opvallend lage prijs kon kopen. Na betaling via iDEAL bleef haar pakketje uit. Toen ze contact wilde opnemen, bleek het mailadres niet te werken en ontdekte ze dat de site nep was. De webshop verdween van het internet, maar haar geld zag ze nooit terug.

Aangifte teveel gedoe
Veel slachtoffers doen geen aangifte, omdat ze het te veel gedoe vinden. Toch krijgt de politie regelmatig meldingen binnen en heeft ze een lijst gepubliceerd met bijna 450 nepsites en verdachte rekeningnummers. Ook de Fraudehelpdesk waarschuwt voor online oplichting. Directeur Henriëtte Bongers adviseert om altijd de betrouwbaarheid van een webshop te controleren. “Kijk naar onafhankelijke reviews, gebruik scamchecks voor de url en controleer keurmerken bij de bron. Wees extra alert bij prijzen die te mooi lijken om waar te zijn.”
Ook 19-jarige Melvin Kraan werd slachtoffer. Hij kocht een game via een bekende spelletjessite en betaalde dertig euro, maar ontving nooit een downloadcode. De verkoper reageerde niet en de site zelf deed niets. Achteraf ontdekte hij dat de positieve recensies nep waren. Hij doet voortaan extra onderzoek voordat hij iets koopt en heeft beveiligingssoftware geïnstalleerd. Naast nepsites zijn er ook dropshippers, die wel leveren maar geen eigen voorraad hebben. Online winkelen brengt risico’s met zich mee, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen veel vormen van oplichting worden voorkomen.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

SequriX

Artitech Kidde Commercial

Distri Company

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner