Een Toolbox met bouwstenen om risico’s af te dekken
Genetec bestaat 25 jaar en groeide in die kwart eeuw uit tot een wereldwijd actieve fabrikant van veelzijdige beveiligingssoftware. Wij spraken met verkoopdirecteur Anthonie van der Ploeg van Genetec Benelux & Nordics over het verleden, heden en vooral de toekomst van het platform waarmee onder andere internationale luchthavens worden beveiligd.
Security Center is het platform dat alle beveiligingstoepassingen verenigt en een open benadering van beveiliging bevordert. Maar wordt het ook als zodanig gebruikt? Of kiezen klanten toch liever voor alleen Omnicast of alleen Synergis of alleen AutoVu?
“In Nederland wordt vooral gebruik gemaakt van het VMS, maar er zijn ook klanten die met Synergis al tien jaar de toegang in hun gebouwen beheren en diverse multinationals maken reeds gebruik van een waaier aan Genetec producten en diensten”, antwoordt Van der Ploeg. “Inmiddels is het aanbod aanzienlijk breder geworden met producten als Clearance en Mission Control. De trend is dat klanten kiezen voor combinaties van onderdelen. Je kan Genetec beschouwen als een Security Toolbox. Het zijn allemaal verschillende producten en diensten, maar ze zijn moeiteloos tot een groter geheel te koppelen. Dat noemen wij unificatie. Zo kan je afhankelijk van het veiligheidsvraagstuk samenstellen wat je nodig hebt. Na de zomer komt er weer een bouwsteentje bij. Daarmee kunnen nu ook intercomoproepen via een smartphone worden afgehandeld. Handig als de beveiliger even van zijn post is om een ronde te lopen. Die functie wordt aan de bestaande app toegevoegd.”
De beveiligingsmarkt is nog sterk gebaseerd op de handel in hardware. Maakt dat het voor Genetec niet lastig om software als verdienmodel te hebben? Groeit het besef inmiddels dat software niet iets is wat je gratis bij de hardware krijgt?
“Het is iets dat de laatste jaren begint te landen. Bij ‘gratis’ software mag je geen verantwoordelijkheid of ondersteuning verwachten, terwijl dat natuurlijk wel heel belangrijk is. Zeker in de beveiliging. De waarde van software wordt dan ook steeds belangrijker. Het gaat daarbij niet alleen om de software, maar ook om de diensten daaromheen. Daarnaast is het belangrijk dat software kan samenwerken met producten van andere fabrikanten. Vroeger probeerden bedrijven totaalpakketten te leveren, maar tegenwoordig werk je via een open platform samen met in bepaalde toepassingen gespecialiseerde partners.”
De beveiligingsmarkt is nog sterk gebaseerd op de handel in hardware. Maakt dat het voor Genetec niet lastig om software als verdienmodel te hebben? Groeit het besef inmiddels dat software niet iets is wat je gratis bij de hardware krijgt?
“Het is iets dat de laatste jaren begint te landen. Bij ‘gratis’ software mag je geen verantwoordelijkheid of ondersteuning verwachten, terwijl dat natuurlijk wel heel belangrijk is. Zeker in de beveiliging. De waarde van software wordt dan ook steeds belangrijker. Het gaat daarbij niet alleen om de software, maar ook om de diensten daaromheen. Daarnaast is het belangrijk dat software kan samenwerken met producten van andere fabrikanten. Vroeger probeerden bedrijven totaalpakketten te leveren, maar tegenwoordig werk je via een open platform samen met in bepaalde toepassingen gespecialiseerde partners.”
Er is een langzame verschuiving zichtbaar van lokale systemen naar cloud-oplossingen. Genetec biedt hiervoor Stratocast. Maar loopt dat een beetje in de Benelux? In welke sectoren wordt de cloud het meeste gebruikt en wat weerhoudt andere sectoren?
“Je moet de cloud niet beschouwen als doel op zich. Het is een middel om een doel te bereiken. Genetec was in 2013 een van de eerste fabrikanten die het belang ervan inzag. Dat leverde ons een aardige voorsprong op. De huidige trend zijn hybride cloud oplossingen met zowel lokale opslag als opslag in de cloud. Stratocast ondersteunt dat. Vooral bij grote projecten zie je een toenemende vraag naar hybrid cloud-oplossingen. Logisch, want daar heb je te maken met ICT-afdelingen en die zijn al gewend om met de cloud te werken.”
Zullen meer eindgebruikers de scheiding tussen cloud en fysieke beveiligingssystemen op locatie loslaten en een hybride implementatiemodel omarmen? Voor welke toepassingen zou dit nu de beste oplossing zijn?
“Tijdens de ISC West in Las Vegas heeft Genetec de Streamvault Edge geïntroduceerd en daarmee de eerste variant van Genetec Managed Services. Het gaat om een soort black box waarop de camera’s worden aangesloten. Het beheer gaat via een beveiligde internetverbinding. Zo is het een ideale oplossing voor organisaties met veel vestigingen. Beelden worden lokaal en/of in de cloud opgeslagen, maar kunnen centraal worden beheerd. Op termijn wordt de Streamvault Edge ook geschikt voor toegangsbeheer.”
Wat kunnen de oplossingen van Genetec bijdragen aan smart buildings en smart cities? Gebeurt dit ook al in de praktijk?
“We hebben het al gehad over ons brede portfolio aan ‘building blocks’. De meeste hiervan zijn prima te gebruiken voor smart buildings. Security Center is geen gebouwbeheersysteem, maar doordat de modulen voldoen aan de belangrijkste industriestandaards voor Internet of Things, werken zij goed samen met producten van andere fabrikanten, zoals building automation-platforms en sensoren om CO2 of temperatuur te meten. Bij 95 procent van de projecten voldoet Security Center dan ook uitstekend als onderdeel van het smart building. In steden passen we die bijvoorbeeld toe rond de Johan Cruyff ArenA in Amsterdam. Als er een risicowedstrijd op komst is, kunnen de ArenA, NS, gemeente en andere belanghebbenden zich gezamenlijk voorbereiden om de kans op incidenten te verkleinen. Hierbij werken verschillende autonome systemen samen als één geheel.“
Hoe open zijn de producten van Genetec? Welke merken hardware worden wel of niet ondersteund en is daarvoor een speciale reden?
“Genetec is een open platform en er is een uitgebreide device list beschikbaar met alle ondersteunde apparaten (video, toegang, intercom, etc.). Tevens zijn open standaarden belangrijk, zoals ONVIF bij video. Maar de openheid heeft vooral betrekking op software van technology partners. Die zijn voor ons heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor uitbreiding van ons platform met analytics. We ontwikkelen zelf ook analytics, bijvoorbeeld voor tripwires in beeld of het onherkenbaar maken van gezichten, maar voor heel gespecialiseerde toepassingen werken we actief samen met onze technology partners.”
Hoe zit het met integratie van software van andere fabrikanten. Kunnen er app’s worden ontwikkeld voor Omnicast, bijvoorbeeld voor videoanalyse? Zou Genetec voor wat dit betreft aansluiting willen zoeken bij het Azena-platform, dat het Android voor bewakingscamera’s moet worden?
“Genetec biedt een SDK (software development kit) aan in verschillende smaken. Zo kan je als ontwikkelaar extra functionaliteit toevoegen. Partners die dat doen staan op onze website. In de toekomst komen er nog meer tools. En op termijn hopen we naar een soort van app-store toe te gaan, maar dat is nog niet concreet.”
Wat doet Genetec om de technologie te beveiligen tegen cybercrime? Zijn er mechanismen die voorkomen dat onachtzaamheid van gebruikers of installateurs tot cyberincidenten leiden?
“Cybercrime bestaat al jaren en gaat niet meer weg. Niemand is 100 procent veilig. Wij spannen ons daarom vooral in om gebruikers cyber resilient te maken, zodat een incident geen fatale gevolgen heeft. We werken bovendien volgens het principe Security by Design. Voorzieningen om de impact van een incident te minimaliseren zijn daarom standaard al ingebouwd. Iemand zou kunnen inbreken op het systeem, maar loopt dan al heel snel tegen de volgende afgesloten deur aan. Voor gebruikers hebben wij een speciale webpagina met mogelijke gevonden kwetsbaarheden en aanwijzingen om de problemen om te lossen. Daarop staat ook informatie van onze technologiepartners. Bij kritieke problemen sturen wij gebruikers een waarschuwing. Verder is er een dashboard, waarmee gebruikers de Cyber veiligheid van hun eigen systeem kunnen controleren en direct gevonden kwetsbaarheden kunnen verhelpen.”
Kan Genetec gebruikers helpen om aan privacywetgeving te voldoen, bij het implementeren van beveiligingsoplossingen?
“We brengen zelf een Privacy Protector module uit, waarmee in veel situaties voldaan kan worden aan de belangrijkste voorwaarden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat is een geavanceerde functie, waarbij personen in beeld geblurd worden.”
Genetec kent verschillende partnerschapprogramma’s. Welke partners passen het beste bij welke klant?
“We maken onderscheid tussen Certified, Elite en Unified Elite partners. In Nederland is er een beperkt aantal Elite en Unified Elite partners. Sommige partners hebben specifieke specialismes en onderscheiden zich daarmee. De medewerkers zijn getraind in het configureren van ons platform en in staat om goed advies te geven over de architectuur van de oplossingen. Ze staan voor kwaliteit van de implementatie en beheer van systemen. We zijn als Genetec behoorlijk kritisch naar ons partners toe. Door selectief te blijven kunnen we de kwaliteit hooghouden in combinatie met specifieke marktspecialisaties.”