Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NetworxConnect

RoSecure

VBN

Top Security

Dero Security Products

Regio Control Veldt

CardAccess

IDIS

Alarm Meldnet

Akuvox

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

CDVI

Paraat

Paxton

Crown Security Services

Nenova

GFT

EAL

Secusoft

OSEC

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Seagate

HID

ARAS

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Sequrix

HD Security

Multiwacht

Unii

i-Pro

SOBA

Brivo

VAIBS

ASIS

Add Secure

Securitas

Connect Security

Kiwa

DZ Technologies

SmartCell

2N

Oribi ID Solutions

ADI

CSL

Milestone

Bydemes

Uniview

20face

JMB Groep

Avigilon Alta

Lobeco

Hanwha Vision Europe

Genetec

Explicate

SmartSD

Seris

Centurion

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

Trigion

Ajax Systems

Alphatronics

VEB

Masset Solutions

VVNL

Optex

VideoGuard

Advancis

G4S

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Bosch Security Systems

Hikvision

Eizo

Een VPN is noodzakelijk, maar vergt de juiste keuze

6 november 2020
Redactie
14:35

Een eigenaar van een mkb-bedrijf met op afstand werkend personeel loopt risico. Door een hack of een datalek kan er ongekend veel schade veroorzaakt worden. Een VPN kan dit voorkomen, maar dan is het nog wel zaak om de juiste dienst te kiezen.

Een VPN is een doorgaans betaalde dienst die computers, smartphones en andere elektronica kan beveiligen. Het is een manier om een versleuteld netwerk op te zetten. Een VPN maakt veilig internetten mogelijk, houdt gevoelige data veilig en geeft kwaadwillende externe personen weinig kans. Zeker in deze tijd, met veel werken op afstand, is een VPN geen overbodige investering. Overigens blijft awareness ook van belang. Een VPN kan niet voorkomen dat iemand een kwaadaardige e-mail ontvangt, met een link die de computer ‘op slot’ zet of die criminelen toegang tot de data verschaft.

Wat is een VPN?
VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een netwerk waarop personeel anoniem en goed beveiligd kan werken, communiceren en bestanden delen. Het VPN beschermt van alle apparaten die erop zijn aangesloten de online privacy, doordat mensen buiten de server het IP-adres (het paspoort van een computer) niet kunnen zien. Een VPN maakt het voor buitenstaanders praktisch onmogelijk om toegang te krijgen tot het gegevensverkeer binnen het netwerk. VPN-programma’s zijn uitgerust met de modernste encryptie (versleutelingen), die ook telkens worden bijgewerkt om aan nieuwe dreigingen het hoofd te bieden.

Wat zijn de risico’s van mobiel werken voor het MKB?
Door corona is het aantal thuiswerkers binnen het mkb opeens veel groter geworden. Dat komt voor veel bedrijven en werknemers neer op improviseren. Vervelend. Zeker omdat niemand kan zeggen hoe lang de situatie nog duurt.
Thuiswerken stelt heel nieuwe eisen aan de communicatie binnen bedrijven. Daarbij is het goed om te kijken naar de veiligheid van de data flow. Gegevens die op internet gedeeld en verzonden worden, kunnen onderschept worden. En door frauduleuze websites te bezoeken kunnen externen toegang krijgen tot computers en servers, waarna er bankdata, wachtwoorden en gevoelige data ontvreemd kunnen worden. Via malware kunnen online apparaten ook gegijzeld worden. Het is dan de vraag of documenten nog terug te krijgen zijn. Het zal in ieder geval veel geld kosten.

Waarom een VPN installeren?
Een VPN maakt veilig internetten mogelijk. Binnen het virtuele netwerk kan informatie veilig worden gedeeld, kan veilig online worden vergaderd en is opgeslagen data veilig. De sterke beveiliging van het netwerk zorgt dat persoonlijke gegevens van klanten en werknemers veel moeilijker bereikbaar zijn voor de buitenwereld en dat dus een hoog niveau van online privacy wordt bereikt. Dat is ook belangrijk in het kader van de AVG-wet. Als er persoonlijke gegevens op straat komen te liggen, kan dat een bedrijf een gigantische boete opleveren. Ook zijn overboekingen en boekhoudkundige gegevens uitstekend afgeschermd, zodat het risico op phishing (het onderscheppen van financiële data) kleiner wordt.

Hoe kies je de juiste VPN voor jouw situatie?
Er zijn veel aanbieders van VPN’s, en het is belangrijk om een partij te kiezen die aan de eisen voldoet. Waar dient op gelet te worden bij de keuze van een VPN voor het bedrijf?
Een gratis VPN-dienst is meestal niet toereikend voor een serieuze toepassing, maar een hoge abonnementsprijs hoeft ook niet automatisch de beste online privacy te leveren. Er is een aantal erg mooie apps die voor een goed tarief uitstekende beveiliging leveren. Voor elke situatie kan de beste prijs/prestatie-verhouding anders uitvallen. Het hangt onder andere af van het vereiste veiligheidsniveau, de gewenste snelheid en het aantal gebruikers.

Aantal apparaten
Hoeveel apparaten dient het VPN te beschermen? Daarbij gaat het om alle apparaten die met internet verbonden zijn. Dus alle vaste computers op kantoor, maar ook de laptops en smartphones van alle werknemers. Elk soort abonnement biedt ruimte om een bepaald aantal apparaten te beschermen. Een ondernemer kan het personeel ook aanbieden om hun persoonlijke apparaten van een VPN te laten voorzien, zodat medewerkers ook privé veilig kunnen internetten.

Bandbreedte en snelheid
VPN-diensten kunnen de snelheid van surfen en bestanden delen omlaag halen. Het is daarom zaak om te kiezen voor een VPN die de snelheid van het werk garandeert – het mag niet zo zijn dat de productie keldert omdat apps en websites langzaam reageren! Wie uitgebreide databanken online heeft, heeft uiteraard een sterkere dienst nodig dan iemand die alleen maar mailt met de werknemers en klanten.

Betrouwbaarheid
Er zijn helaas onder de aanbieders van VPN-diensten frauduleuze partijen. Die bieden een app die niet doet wat deze belooft en die het dataverkeer niet voldoende beveiligt tegen malafide praktijken. Er zijn zelfs hackers die van de gelegenheid gebruik maken om een VPN aan te bieden met een achterdeurtje, zodat zij mee kunnen loeren binnen het bedrijfssysteem van de klant. Ook hier is het weer een kwestie van de reputatie en betrouwbaarheid van een aanbieder nazoeken voordat de automatisering op het VPN wordt aangesloten.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner