Eenvoudiger gebruik van drones voor politie en brandweer

Het professioneel gebruik van drones moet vanaf 1 juli gemakkelijker zijn, zodat politie en brandweer gemakkelijker van de mogelijkheden van onbemande vliegtuigjes gebruik kunnen maken en bijvoorbeeld boven gebouwen en mensenmassa’s kunnen vliegen.

DroneHet kabinet wil dat de regels voor het gebruik van drones minder streng worden, zo mag er vanaf de zomer na zonsondergang gevlogen worden. Dat is nu nog verboden. De drones mogen straks gebruikt worden voor hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. Het kabinet wil onderzoeken of drones ook ingezet kunnen worden voor inspectie van de wegen of bij bewaking en beveiliging van terreinen en objecten. Daarnaast zouden media met drones videobeelden kunnen schieten. Het kabinet zegt met verschillende beroepssectoren in gesprek te willen gaan om te achterhalen wat de wensen zijn.
In de bestaande regels over drones staat volgens de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) niet genoeg over het beschermen van de privacy. Ze gaan daarom uitzoeken of daar nieuwe regelgeving voor moet komen.

Deel dit artikel via: