Eerste plaats met tweede ster Keurmerk Veilig Buitengebied

De gemeente Bronckhorst heeft als eerste gemeente in Nederland de tweede ster van het Keurmerk Veilig Buitengebied ontvangen. Ze ontvingen die vanwege de intensieve samenwerking tussen diverse partijen om het platteland veilig te houden, zo laat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid weten.

Op de foto neemt burgemeester Marianne Besselink de tweede ster in ontvangst van Anton Jansen, manager van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. In 2017 ontving Bronckhorst als eerste in Nederland de eerste ster. De succesvolle samenwerking tussen de Land- en tuinbouworganisatie (LTO), Natuurmonumenten, politie, Wild beheerseenheid (WBE), brandweer, Waterschap Rijn en IJssel, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), Platform Veilig Ondernemen (PVO) en de gemeente is hierna voortgezet. Dit is nu bekroond met een tweede ster.

Voortdurende aandacht nodig
Burgemeester Besselink: “Bronckhorst is een van de veiligste gemeenten van Nederland en dat willen wij graag zo houden. Dit keurmerk was een mooie kans om te kijken wat er speelt en gaandeweg kwamen er steeds meer partners bij om mee samen te werken. Die eerste ster behalen is stap 1, maar die ster behouden vraagt voortdurende aandacht met elkaar.”
Het keurmerk richt zich voornamelijk op het voorkomen van criminaliteit in het buitengebied. Inwoners, agrariërs en bedrijven worden actief geïnformeerd over de risico’s. “We verzorgden diverse voorlichtingsavonden over hoe criminaliteit in het buitengebied kan worden herkend.”
Burgemeester Besselink riep bij die gelegenheid de inwoners persoonlijk op: “Het romantische beeld dat alles op het platteland rustig en onder controle is, klopt grotendeels, maar vraagt blijvende aandacht van ons allemaal. Weet waarop u kunt letten en wat u moet doen in het geval van verdachte situaties. Voorkomen is beter dan genezen.”

Groene nachten
Daarnaast worden er tweejaarlijks zogenoemde Groene nachten georganiseerd. Dit is een gezamenlijke nachtdienst, waarbij partijen die werken in het buitengebied leren vanuit ieders vakgebied naar het buitengebied te kijken. Het doel op tijd signalen van criminaliteit te herkennen en deze samen aan te pakken.
Buitengebieden zijn vatbaar voor criminele en illegale praktijken. Leegstaande schuren, de uitgestrektheid van het gebied en weinig pottenkijkers maken het tot een aantrekkelijk werkgebied voor de onderwereld. “Extra oren en ogen zijn belangrijk voor een veilig buitengebied en vormen een belangrijke en welkome aanvulling op het werk van de politie.”

Gelderland-Zuid
Veertien gemeenten in Gelderland-Zuid zijn onlangs officieel gestart met het project Veilig Buitengebied. De burgemeesters van Neder-Betuwe en West Maas en Waal zetten symbolisch hun handtekening.
Deze gemeenten gaan samen met partners zoals de Omgevingsdiensten, politie, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Wildbeheereenheden, Waterschap Rivierenland, handhaving en inwoners proberen een eerste ster Veilig Buitengebied te bemachtigen. Dit doen ze onder begeleiding van het CCV.

Deel dit artikel via: