Eetcafé zet beelden van overvallers op Facebook

Het Haagse eetcafé ’t Daklicht heeft beelden op Facebook gezet van drie mannen die de zaak donderdagavond wilden overvallen. De eigenaar wil op deze manier in contact komen met de verdachten, maar riskeert wel juridische problemen.

De drie verdachten kwamen rond 23u het eetcafé binnen met kennelijk het doel een overval te plegen. Dat mislukte, waarna zij op de vlucht sloegen. De mensen van het eetcafé hebben de politie erbij gehaald, maar die kon de verdachten niet direct opsporen. Daarop besloot het eetcafé de camerabeelden op hun Facebook-pagina te plaatsen. Hierop zijn de verdachten goed te herkennen, omdat ze niet hun gezicht hadden bedekt.

Vitaal belang
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen bewakingsbeelden alleen worden gedeeld als dat van vitaal belang is voor de betrokkene. Het is aan de politie en het OM om daarover een oordeel te vellen. Die kunnen ook besluiten om de beelden openbaar te maken, bijvoorbeeld als de kans groot is dat de daders elders opnieuw zullen toeslaan en daarmee een gevaar vormen voor de samenleving. Winkeliers en horecamedewerkers mogen hun bewakingsbeelden aan de politie afstaan, maar niet openbaar maken, tenzij betrokkenen daar toestemming voor geven. Mochten de overvallers bezwaar maken, dan heeft de eigenaar van het eetcafé wel bereikt wat hij wilde: in contact komen met de verdachten.

Deel dit artikel via: