Efficiënter gestolen voertuigen terugvinden

In 2024 werden 21.352 voertuigen gestolen in Nederland, waarvan er ruim werden 10.800 teruggevonden. Achmea werkt sinds dat jaar met het coördinatiemodel van Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV), wat volgens Peter Weinreich van Achmea al duidelijke voordelen oplevert.
Het VbV-coördinatiemodel maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een verzekeraar geautomatiseerd actie te ondernemen na een diefstalmelding. VbV neemt hierbij deels de regie over, wat tijdwinst oplevert—een cruciale factor bij het terugvinden van gestolen voertuigen.
Achmea sloot zich in 2024 aan om sneller en efficiënter voertuigen terug te vinden. Na een interne presentatie door VbV-expert Edwin Karelsen waren de schade- en diefstalafdelingen direct overtuigd van de voordelen. Belangrijk is dat VbV ook buiten kantooruren actie kan ondernemen, waardoor dossiers niet stilvallen.
De praktijk
Wanneer een klant aangifte doet van autodiefstal, wordt dit automatisch bij VbV gemeld. De klant ontvangt direct een vragenlijst waarmee hij toestemming geeft voor opsporingsacties. Vervolgens coördineert VbV de zoektocht, waarbij verschillende partijen zoals politie en Interpol worden ingeschakeld.
Nog niet alle verzekeraars zijn aangesloten. Elke verzekeraar maakt zijn eigen afweging, maar Weinreich ziet geen reden om niet mee te doen. De samenwerking met VbV biedt volgens hem korte lijnen, efficiënte acties en internationale samenwerking, wat het terugvinden van voertuigen vergemakkelijkt.
Hoewel exacte cijfers nog ontbreken, verloopt de samenwerking succesvol. Naast personenauto’s helpt het model ook bij het terugvinden van bussen, vrachtwagens en werkmaterieel. Daarnaast controleert VbV de kosten van teruggevonden voertuigen, waardoor Achmea haar schadelast kan beperken.